Πρωτοβουλια για τη σωτηρία και την ανάδειξη
των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης

Το Μάρτιο του 2009 οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης άρχισαν να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού, τα οποία πολλές φορές γίνονται ‘θύματα’ ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα. Πρόκειται για ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές καταστρέφονται.
Το ΤΕΙ Κρήτης από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει επιστημονικά, σε εθελοντική βάση, την προσπάθεια του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης στο οποίο τώρα μετέχουν 74 πολιτιστικοί και φιλο-περιβαλλοντικοί σύλλογοι από όλο το νησί.

Οι βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας είναι:

  1. Σωτηρία των υπερ-αιωνόβιων ελαιόδεντρων. Περιλαμβάνει την ηλεκτρονική αποτύπωση όλων των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων. Κάθε σύλλογος στην περιοχή του εντοπίζει και καταγράφει σε ειδικό έντυπο του ΤΕΙ τα ελαιόδεντρα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον με βάση τον όγκο τους και τις ιστορίες, θρύλους, παραδόσεις που τα περιβάλλουν. Στη συνέχεια επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης επισκέπτονται τα ελαιόδενδρα και καταγράφουν με τη χρήση GPS τα πιο ενδιαφέροντα ελαιόδεντρα, για τα οποία επίσης λαμβάνουν στοιχεία βιολογικού και γεωπονικού χαρακτήρα. Η καταγραφή αποτυπώνεται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σε συνδυασμό με την ιστορία των ελαιόδεντρων και τα ιστορικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής. Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα αποτελέσει ‘εργαλείο’ για τη διάσωση των υπερ-αιωνόβιων ελαιόδεντρων καθώς οι αρχές, οι φορείς, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κρήτης θα γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται αυτά τα ελαιόδενδρα για να τα προστατεύουν και να τα επισκέπτονται.
  2. Ανάδειξη υπερ-αιωνόβιων ελαιόδεντρων. Στον άξονα αυτό περιλαμβάνονται δύο δραστηριότητες:
    • Η δημιουργία ντοκιμαντέρ για τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης. Στόχος είναι το ντοκιμαντέρ να έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2011.
    • Διεθνής έκθεση εικαστικών έργων με θέμαΟ αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου’. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης ανήκει στο Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης. Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του νησιού και η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης. Η δραστηριότητα αυτή έχει επίσης την υποστήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Αφετηρία της έκθεσης θα είναι το ΤΕΙ Κρήτης (Ιούνιος 2010) και στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου (Ιούλιος- Αύγουστος 2010). Στόχος είναι η έκθεση να ‘ταξιδέψει’ στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες ή το Στρσβούργο.

Περισσότερα για την πρωτοβουλία σχετικά με τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων και την έκθεση εικαστικών έργων στις ιστοσελίδες του ΤΕΙ Κρήτης, www.teicrete.gr, του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης www.syllogoikritis.gr και στην ομάδα στο facebook με τίτλο: ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, Ancient olive trees of Crete.

 

themesclub.com cms Joomla template