2η Ημερίδα "Η Κρίση φέρνει και Ευκαιρίες"

«Ζούμε σε ένα Matrix, όπου η λογική είναι θέμα Παιδείας», αναφέρει ο Αστροφυσικός Μάνος Δανέζης στα αυριανά στελέχη επιχειρήσεων, σε αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
 
Παρουσία 650 φοιτητών και πλήθος διακεκριμένων επιχειρηματιών (δείτε video και φωτογραφίες), εμφανίστηκε ως έκπληξη ο γνωστός Αστροφυσικός, Μάνος Δανέζης, στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 21 Νοεμβρίου.
 
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η αναπτέρωση του ηθικού των φοιτητών, ειδικά των τελειοφοίτων που είχε καιρό τώρα αρχίσει να κλονίζεται από το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στη χώρα, καθώς και η καθιέρωση τέτοιων συναντήσεων ως θεσμό σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ανώτατα στελέχη από επώνυμες εταιρίες, όπως η Ψημίτης Α.Ε., Creta Farms A.E., Όμιλος Καράτζη Α.Ε. και μία τοπική εμβρυϊκή επιχείρηση με μια πρωτοποριακή ιδέα, η Mimis Sweet Products. Κάτω από τον τίτλο «Επαφή με την πραγματικότητα. Η κρίση φέρνει και ευκαιρίες», οι ομιλητές μίλησαν για τα οράματά τους και για το πως οι εταιρείες τους υπερπηδούν τα εμπόδια που φέρνει η κρίση. 
 
Το στίγμα το έδωσε κατά την έναρξη της Ημερίδας με την αφυπνιστική του ομιλία ο Δρ. Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδέοντας τις θετικές επιστήμες με την οικονομία. Το μήνυμα που συγκράτησε από την ομιλία του Δρ.Δανέζη, ένας από τους 23 εθελοντές της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, ήταν ότι η εργασία πάντα θα είναι σαν ένα νόμισμα, με την μια όψη, τους βιοποριστικούς σκοπούς της και την άλλη όψη η αγάπη για την δουλειά που κάνεις (αναφορά του Νικολάου Κώστα, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελοντής φοιτητής Ημερίδας). Η σύγχρονη επιστημονική λογική έχει αλλάξει τα δεδομένα τόσο σε οικονομικό,  όσο και σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, ανέφερε ο κ.Δανέζης (αναφορά της Αναγνωστάκη Νίκης και Λυράκη Ευαγγελίας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελόντριες φοιτήτριες Ημερίδας) «Βασισμένοι στη γνώση μπορούμε λοιπόν να καθορίσουμε το επίπεδο ενός πολιτισμού άρα και της οικονομικής λογικής για να βγούμε από το αδιέξοδο. Σε μια κοινωνία που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του χρήματος μπορούμε να πετύχουμε έχοντας το ήθος μας ακέραιο, αρκεί να παλέψουμε» (αναφορά των Κοντόγιαννου Γιώργου, Βασιλαράκη Γεωργίας και Ζώτου Δημήτρη, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελοντές φοιτητές Ημερίδας).Θα πρέπει ο καθένας μας να πάψει να είναι «ηθοποιός» στο παράλογο αυτό θέατρο. Όταν βιώσουμε την ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη, επειδή θα έχουμε συμμετοχή στην εφαρμογή τους στην πράξη, θα μπορέσουμε να ζήσουμε και πραγματική Δημο-κρατία.
 
Ο Κώστας Αρχοντάκης, Γενικός Διευθυντής  του Ομίλου Καράτζη, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, τόνισε στην ομιλία του ότι η επιτυχία έρχεται πιο εύκολα όταν θέτουμε μικρούς τμηματικά στόχους που τους δουλεύουμε συστηματικά και καθημερινά (αναφορά της Βασιλαράκη Γεωργίας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελόντρια φοιτήτρια Ημερίδας).Ο Όμιλος εξάγει το 95% της παραγωγής του σε πάνω από 60 χώρες και διαθέτει εργοστάσια εκτός από την Λάρισα και Κρήτη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως στην Γερμανία. Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι η παραγωγικότητα των εργοστασίων της Ελλάδας δεν διαφέρει από αυτήν του εξωτερικού. Η εργασία μας είναι δημιουργική και παράγει ανταγωνιστικά διεθνώς προϊόντα. Ο ίδιος πιστεύει ότι η μαζική οικονομική μετανάστευση των νέων δεν αποτελεί λύση γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες, αρκεί οι νέοι να μην φοβούνται να ξεκινήσουν από χαμηλά τονίζοντας πως κάθε επαγγελματική δραστηριότητα οδηγεί πάντα σε όφελος (αναφορά της Σιακωτού Παναγιώτας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελόντρια φοιτήτρια Ημερίδας ).
                                                 
Η Ελίνα Ψημίτη, Πρόεδρος και CEO της πολυβραβευμένης για τον καλύτερο εργασιακό χώρο εταιρίας στον κλάδο της υγείας, Ψημίτης Α.Ε., με έδρα την Αθήνα, εντυπωσίασε το ακροατήριο με τον δυναμισμό και την αμεσότητα του λόγου της (Καλογιαννάκης- Καράλης Στέλιος,Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής,εθελοντής φοιτητής Ημερίδας). Μίλησε για την προσωπική της μάχη από μικρή ηλικία για χειραφέτηση από τον οικονομικό “κλοιό” των γονέων της αλλά και για τους προσωπικούς αλλά και κοινωνικούς αγώνες που έπρεπε να δώσει προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες (αναφορά του Λούδας Αγγελος, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελοντής φοιτητής Ημερίδας). Μοιράστηκε με τους φοιτητές την εμπειρία, της πρώτης φοράς που όταν μπήκε σε χειρουργείο καρδιάς και λιποθύμησε, την είδε ένας άγνωστος και είπε: «κοριτσάκι πήγαινε σπίτι σου» (αναφορά της Μπονατάκη Μανωλίας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελόντρια φοιτήτρια Ημερίδας). Ήταν η στιγμή που πήρε την απόφαση πως θα κάνει αυτό που θέλει, έτσι λοιπόν μπήκε στο χειρουργείο και κατέχτησε τον κόσμο όπως δήλωσε η ίδια. Κάθε άνθρωπος κρύβει έναν καλλιτέχνη μέσα του, που αν τον αφήσει να εκφραστεί, του ανοίγει ορίζοντες να κάνει αποτελεσματικά και αποδοτικά «πράγματα» που θα αρέσουν πρώτα στον ίδιο. Η «κρίση» μου θύμισε κάτι που μπορούσα να σκεφτώ και χωρίς αυτήν, αλλά τώρα έγινε αναγκαιότητα: δεν σκέφτομαι την «σύνταξη», είμαι έφηβη ξανά, ξεκίνησα να παράγω και να εξάγω καινοτόμα προϊόντα-παράγωγα της Ελληνικής Κουλτούρας μας (facebook: gogreek). Την ομιλία έκλεισε με το μότο της ζωής της « Μην σταματάτε να ονειρεύεστε» (αναφορά του Κοντόγιαννου Γιώργου, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελοντής φοιτητής Ημερίδας).
 
Ο Δημήτρης Γραμματικάκης, επιχειρηματίας και επαγγελματίας ζαχαροπλάστης μίας νέας επιχείρησης «Mimis Sweet Products» που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, διηγήθηκε στους φοιτητές με τα ‘γλυκά’ του λόγια το ταξίδι του προς τη γνώση και την επίτευξη των στόχων του (αναφορά του Τζαννιδάκη Μάνου, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελοντής φοιτητής Ημερίδας). Είπε χαρακτηριστικά ότι τα πράγματα θα είναι στάσιμα όσο και οι ίδιοι μένουμε στάσιμοι και προέτρεψε τους νέους να δουν με άλλο μάτι τις ευκαιρίες που τους δίνονται εν μέσω οικονομικής κρίσης (αναφορά του Σαπουνάκη Στανισλάβ, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελοντής φοιτητής Ημερίδας).«Για να φτάσεις ψηλά πρέπει να ξεκινήσεις από χαμηλά» (αναφορά της Πλύτση Μαρία, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ηρακλείου, εθελόντρια φοιτήτρια Ημερίδας). «Το δυσκολότερο πράγμα που έκανα στην μέχρι τώρα ζωή μου ήταν να κλείσω τα αυτιά μου στις σειρήνες που έφερναν μόνο άσχημα νέα. Φοβόμαστε την κρίση πριν ακόμα την αντιμετωπίσουμε». Η κίνηση του να ανοίξει μια νέα επιχείρηση ήταν ρίσκο σε μία τέτοια δύσκολη εποχή. Η ιδέα όμως του ‘να γίνουμε ζαχαροπλάστες στο σπίτι μας’ ήταν αυτή που έκανε την διαφορά και τον ξεχώρισε από τους άλλους ζαχαροπλάστες του χώρου (αναφορά των Ανδρουλιδάκη Ραφαέλας και Αλεξανδρακη Ερωφίλης, Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελόντριες φοιτήτριες Ημερίδας).
 
Τελευταίος ομιλητής της επιτυχημένης αυτής Ημερίδας ήταν ο Κώστας Τσουρδαλάκης, Προϊστάμενος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας Creta Farms A.E., με έδρα την Κρήτη, η οποία τώρα κατακτά και την αγορά της Αυστραλίας. Με κεντρικό οδηγό την καινοτόμο σειρά «Εν Ελλάδι» η εταιρία επιμένει να ασφαλίζει με «πατέντες» τα προϊόντα της, με αποτέλεσμα να κερδίζει με αυτόν τον τρόπο αποκλειστικότητα στις αγορές που δραστηριοποιείται. Συνέπεια αυτής της στρατηγικής ήταν ο δεκαπλασιασμός του τζίρου της εταιρείας από το 2005 στο 2010, ενώ από το 2014 η εταιρεία βρίσκεται πάλι σε ανάπτυξη. Ο κ.Τσουρδαλάκης, κέρδισε αμέσως το ακροατήριο που παρά το νεαρό της ηλικίας του πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες, καταφέρνοντας τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο του (αναφορά των Λυδατάκη Βαγγέλη και Μαλτέζου Ραφαήλ, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελοντές φοιτητές Ημερίδας).Συμβούλεψε τους φοιτητές να έχουν πάθος και όραμα και να ενεργούν με βάση αυτά που θέλουν γιατί «η ζωή είναι δικιά σας και η επιτυχία σας ανήκει» ( αναφορά της Χατζητόλιου Χάρις, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ηρακλείου και Βάμβουκα Αλίκης, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελόντριες φοιτήτριες Ημερίδας).
 
Τη λήξη της Ημερίδας έκανε ο Αν. Καθηγητής, κ. Θεόδωρος Β. Σταματόπουλος, Προϊστάμενος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Αναπληρωτής Διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και Διευθυντής του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Λογιστική και Ελεγκτική» του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και υπερηφάνειας για τα επιτεύγματα αλλά κυρίως για το ήθος τόσο επιτυχημένων επιστημόνων, όπως ο Δρ. Μάνος Δανέζης, όσο και δυναμικών Ηγετών από το χώρο των επιχειρήσεων που και αυτοί παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν έχουν διατηρήσει τις ανθρώπινες αξίες τους και τα ιδανικά που αντιπροσωπεύουν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, αποτελώντας έτσι αυθεντικά παραδείγματα και φέρνοντας πάλι την σπίθα στα μάτια των νέων φοιτητών. Για πολλούς από τους εθελοντές φοιτητές της ημερίδας, η προσφορά τους αποτέλεσε ένα έναυσμα για την ανάπτυξη εθελοντικής δράσης (αναφορά της Ηλιάκη Βαρβάρας και Ανωγειανάκη Στέλλας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, εθελόντριες φοιτήτριες Ημερίδας). Ένα ακόμα μάθημα ζωής!
 
 
Επισυνάπτονται οι τίτλοι από τις παρουσιάσεις των προσκεκλημένων