Ερευνητικά προγράμματα
Ερευνητικά προγράμματα Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας
«Towards safer bicycling through optimization of bicycle helmets and usage» (COST Action TU1101) (σε εξέλιξη – ημερομηνία ολοκλήρωσης 31-12-2015).
Διαδικτυακός τόπος: http://www.bicycle-helmets.eu/
Στόχοι:
- Η διενέργεια έρευνας και η ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου σχετικά με τους παράγοντες που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά την οδήγηση ποδηλάτου.
- Η διάδοση αυτής της γνώσης στους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών ποδηλάτου, των νομοθετών, των κατασκευαστών, και της επιστημονικής κοινότητας.
- Η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας της κυκλοφορίας ποδηλάτων και της χρήσης κράνους ποδηλάτου.
«Συνομιλία με κινητό κατά την οδήγηση και η επίδραση της στην οδηγική συμπεριφορά» (MOBIHAVE) (σε εξέλιξη – ημερομηνία ολοκλήρωσης 30-04-2015)
Στόχοι:
- Η μελέτη της επίπτωσης της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην ικανότητα οδήγησης μέσω πειραματικών και ερευνητικών μεθόδων παρατήρησης
- Ο προσδιορισμός των παραγόντων εκείνων που συμβάλλουν περισσότερο από όλους στην άμβλυνση της ικανότητας οδήγησης όταν χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο και οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να εντοπιστούν με παρεμβάσεις στο μέλλον.
«Increasing the capacity of domestic workers of different origins to respond to sexual violence through community-based interventions» (COMMUNAID 2372) (σε εξέλιξη – ημερομηνία ολοκλήρωσης 31-12-2014)
Διαδικτυακός τόπος: https://www.teicrete.gr/CommunAid/
Στόχοι:
- η περιγραφή του προβλήματος της σεξουαλικής βίας σε μετανάστριες οικιακές βοηθούς και η εκτίμηση των αναγκών των θυμάτων,
- η καταγραφή των κοινοτικών πόρων, τους συνεργατών, των παρεμβάσεων και των πολιτικών που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της σεξουαλικής βίας ενάντια σε μετανάστριες
- ο σχεδιασμός κατάλληλα προσαρμοσμένων εργαλείων, πολιτισμικά και γλωσσικά, και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας ενάντια σε μετανάστριες οικιακές βοηθούς,
- η δημιουργία μακροπρόθεσμων κοινοτικών προγραμμάτων,
- η ευαισθητοποίηση των μεταναστριών οικιακών βοηθών για τα δικαιώματα τους και για τη βελτίωση της ικανότητας να χειριστούν τη σεξουαλική βία στην εργασία τους. μια ομάδας με μετανάστριες οικιακές βοηθούς και μέλη της κοινότητας, η οποία θα μπορεί να διαμεσολαβήσει για να διευκολύνει την εκπαίδευση της κοινότητας και την ανάπτυξη.
"Empowering women to fight against domestic violence through an integrated model of training, support and counseling (WOM-POWER 3008)" (σε εξέλιξη – ημερομηνία ολοκλήρωσης 31-12-2014)
Διαδικτυακός τόπος: http://www.srep.ro/wompower/
Στόχοι:
- Το έργο στοχεύει στη χειραφέτηση των γυναικών, θυμάτων ή πιθανών θυμάτων βίας, ώστε να είναι σε θέση να προστατευθούν από ενδεχόμενη ενδοοικογενειακή βία και περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
- ολοκληρωμένη διερεύνηση (εθνικά προγράμματα, ευρωπαϊκή νομοθεσία) της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, καθώς και έρευνα σχετικά με τις εμπειρίες των γυναικών που υπήρξαν θύματα βίας στο ίδιο το περιβάλλον τους,
- ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μοντέλου για γυναίκες θύματα ή πιθανά θύματα ενδοοικογενειακής βίας,
- ανάπτυξη εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού για χρήση από φορείς χάραξης πολιτικής, επαγγελματίες που εμπλέκονται στην εκπαίδευση ενηλίκων στον τομέα της βίας κατά των γυναικών, τα δικαιώματα των γυναικών και η υπάρχουσα υποστήριξη για καθοδήγηση και προστασία των γυναικών θυμάτων βίας,
- διοργάνωση 12 σεμιναρίων ευαισθητοποίησης με την άμεση συμμετοχή της ομάδας-στόχου και ειδικών & η πραγματοποίηση εθνικών και ενός διεθνούς συνεδρίου για τις γυναίκες, τους επαγγελματίες, τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις δημόσιες αρχές και το ευρύ κοινό, με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ευθύνη και τα μέσα δράσης.
«Reducing the harm and the burden of Injuries and human loss caused by road traffic crashes and addressing injury demands through effective interventions» (REHABILAID) (σε εξέλιξη – ημερομηνία ολοκλήρωσης 23-08-2015)
Διαδικτυακός τόπος: http://rehabil-aid.seyp.teicrete.gr/
Στόχος του έργου είναι να αξιολογήσει το ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος που προκύπτει από τον τραυματισμό σε οδικές τροχαίες συγκρούσεις, τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας των τραυματιών και να αναπτύξει εργαλεία και παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την φροντίδα και αποκατάσταση των ασθενών που έχουν υποστεί τραυματισμό.
«Η διαδικασία της μετάβασης από τη νεότητα στην ενηλικίωση. Μία μελέτη για τους νέους της Κρήτης» (Αρχιμήδης ΙΙΙ - Υποέργο 4) (σε εξέλιξη – ημερομηνία ολοκλήρωσης: 31/4/2015)
Οι κύριοι ερευνητικοί στόχοι της παρούσας πρότασης είναι:
- Η μελέτη των χαρακτηριστικών της διαδικασίας μετάβασης από τη νεότητα στην ενηλικίωση στους νέους της Κρήτης.
- Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μετάβαση και οι οποίοι σχετίζονται με: τις πολιτικές στήριξης, το διαθέσιμο κοινωνικό κεφάλαιο, τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αλλά και τα ατομικά χαρακτηριστικά και τις προσωπικές στρατηγικές του δρώντος υποκειμένου.
- Η αναζήτηση προτύπων αυτής της μετάβασης.
- Προτάσεις πολιτικής για τη βελτίωση της διαδικασίας.
"Πανελλήνια Έρευνα για τον τρόπο ζωής και την υγεία των εφήβων-μαθητών Π.Ο.Υ. / HBSC"
Στόχος:
Η αποτύπωση και μελέτη συμπεριφορών, αντιλήψεων και άλλων παραγόντων στη ζωή των εφήβων που επιδρούν στη σωματική και ψυχολογική τους υγεία (π.χ. ατομικά χαρακτηριστικά, κοινωνικό, οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, σχολική προσαρμογή, ελεύθερος χρόνος, διατροφικές συνήθειες, διαπροσωπικές σχέσεις, συναισθηματική και κοινωνική προσαρμογή, στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και απέναντι σε άλλα θέματα που απασχολούν τους εφήβους, κτλ.). Η έρευνα θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία τα οποία αξιοποιούνται στην ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης.