Στο μάθημα θα αναπτυχθούν τα παρακάτω θέματα:
- Εισαγωγή στην ποιότητα, Ορισμοί της ποιότητας, ιστορική αναδρομή
 - Βασικές αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας
 - Πρότυπα και Συστήματα Ποιότητας
 - Συστήματα Διοίκησης και Διασφάλισης Ποιότητας στον Αγροτοδιατροφικό τομέα
 - Παρουσίαση και Ανάπτυξη των προτύπων ISO 9001 - ISO 22000 – ISO 14001 – HACCP - IFS – BRC - AGRO – EUREPGAP
 - Έλεγχος της ποιότητας και πιστοποίηση. Διαδικασίες, Νομικό Πλαίσιο, φορείς και οργανισμοί.
 - Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για θέματα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων
 - Ολική Ποιότητα και Μάρκετινγκ Τροφίμων
 - Ποιότητα και Ανταγωνιστικότητα
 - Κόστος ποιότητας
 
Να δώσει στους φοιτητές τις απαραίτητες πληροφορίες και γνώσεις, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επάρκεια στον σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και έλεγχο συστημάτων ποιότητας και ασφάλειας Τροφίμων
Το μάθημα διεξάγεται με τη μορφή διαλέξεων, που υποστηρίζονται από διαφάνειες.
Στο τέλος κάθε εξαμήνου, στην αντίστοιχη εξεταστική, οι σπουδαστές εξετάζονται γραπτά σε ένα σετ θεμάτων.
ΕΛΟΤ 1416 Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων-Ανάλυση κινδύνων και κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP)
ΕΛΟΤ ΕΝ  ISO 9001:2000 Σύστημα διαχείρισης της ποιότητας.
ΕΛΟΤ ΕΝ  ISO 22000 Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας  τροφίμων- Απαιτήσεις για τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων
ΕΛΟΤ ΕΝ  ISO 14001 Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης- Απαιτήσεις και       καθοδήγηση για την χρήση του
EUREPGAP. «Eurepgap Fruit & Vegetables». Version 2/January 2004.
John Bank. Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές του Μάνατζμεντ Ολικής Ποιότητας.   Β.Γκιούρδας Εκδοτική 2000.
Κανονισμός (Ε.Κ.) 178/2002 28/01/2002. Λευκή βίβλος για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Κανονισμός (Ε.Κ.) 794/2004. Εφαρμογή πολλαπλής συμμόρφωσης
Μπουραντάς Δ. ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ. Αθήνα 2002 Εκδόσεις Γ.Μπένου 
Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. «Agro 2.1., Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή. Μέρος 1: Προδιαγραφή», 1η έκδοση, 23-12-1999.
Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. «Agro 2.2., Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή». Μέρος 2: Απαιτήσεις για την εφαρμογή στη φυτική παραγωγή, 1η έκδοση, 23-12-1999.
Paul James. Μάνατζμεντ Ολικής Ποιότητας Εκδόσεις Κλειδάριθμος 1998.
Σαλάκου,Ε. Δρόμοι Εξέλιξης Στο Επιχειρείν Προβληματισμοί καινοτομίας – αλλαγής –επιχειρηματικότητας –μετασχηματισμών. Εκδόσεις  Καστανιώτη 2006
Τζία Κ.- Τσιαπούρης Α.’’ Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP) Στη Βιομηχανία Τροφίμων’’ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 1996
 
