2017-04-11: Η Ισλανδία θέλει να ηλεκτροδοτήσει τη Βρετανία με ενέργεια από μάγμα

 

Η Ισλανδία θέλει να ηλεκτροδοτήσει τη Βρετανία με ενέργεια από μάγμα
Τα ηφαίστεια ως φυσικός πόρος

 


Συμβατική γεωθερμική εγκατάσταση στο ηφαίστειο Κράφλα. Η παραγωγή θα μπορούσε ακόμα και να δεκαπλασιαστεί.

 

 

Διεθνής κοινοπραξία ετοιμάζεται να δημιουργήσει στην Ισλανδία την πρώτη γεωθερμική εγκατάσταση που αξιοποιεί τη θερμότητα από το μάγμα ενός ηφαιστείου. Και εφόσον το εγχείρημα πετύχει, η Ισλανδία θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Βρετανία.
Η Ισλανδία ήδη καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια με γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Οι πρώτες ενδείξεις για τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής ήρθαν το 2009, όταν ερευνητές που πραγματοποιούσαν ερευνητική γεώτρηση χτύπησαν κατά λάθος το θάλαμο μάγματος κάτω από το ηφαίστειο Κράφλα της Ισλανδίας. Κατάφεραν τελικά να αξιοποιήσουν τη σπάνια ευκαιρία , δείχνοντας ότι η γεώτρηση μπορούσε να προσφέρει μεγάλες ποσότητες ατμού, που θα μπορούσε να διοχετευτεί σε ηλεκτρογεννήτριες.
Το νέο σχέδιο για την εμπορική αξιοποίηση αυτής της ενέργειας αφορά μια νέα γεώτρηση βάθους 2,1 χιλιομέτρων μέσα στον ίδιο θάλαμο μάγματος.
Όπως αναφέρει το Reuters, το πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων συντονίζεται από την ισλανδική Ομάδα Γεωθερμικής Έρευνας (GEORG) και τη βρετανική γεωλογική υπηρεσία BGS, με τη συμμετοχή 38 εταιρειών και ινστιτούτων από 11 χώρες.
Σύμφωνα με το GEORG, μια γεώτρηση που αντλεί θερμότητα απευθείας από το μάγμα μπορεί να δώσει 5 με 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια συμβατική γεωθερμική γεώτρηση.
Η εμπορική αξιοποίηση της ενέργειας του μάγματος θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο σχέδιο που συμφώνησαν πέρυσι η Ισλανδία με τη Βρετανία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικού ρεύματος.
Το προτεινόμενο καλώδιο IceLink, που θα ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου με μήκος 1.000 χιλιόμετρα, θα αρκούσε για την ηλεκτροδότηση 1,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Βρετανία.
Το σχέδιο όμως καθυστέρησε έπειτα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και την ανησυχία ότι οι εξαγωγές ενέργειας θα οδηγούσαν σε αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ισλανδούς καταναλωτές.
Το ηφαίστειο Κράφλα, όμως, θα μπορούσε να αυξήσει θεαματικά την ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό «σχεδόν σίγουρα θα έδινε ώθηση στο προτεινόμενο σχέδιο [του IceLink]» εκτίμησε μιλώντας στο Reuters ο Γουέιν Μπράιαν, αναλυτής της British Alpha Energy.
H πρώτη φάση του προγράμματος στο Κράφλα προγραμματίζεται να αρχίσει το 2020 με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική γεωλογική υπηρεσία.
Στη φάση αυτή προβλέπονται επίσης μελέτες για την προστασία από ηφαιστειακές εκρήξεις. Οι ερευνητές του GEORG, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι οι γεωθερμικές γεωτρήσεις είναι εντελώς απίθανο να οδηγήσουν σε έκρηξη.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500138902&ref=newsletter

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr