Δύο χιλιάδες Googlers διαδηλώνουν κατά του διατάγματος Τραμπ
Σε δύο χιλιάδες υπολογίζονται οι εργαζόμενοι στην Google που διαδήλωσαν τη Δευτέρα κατά της εντολής του αμερικανού προέδρου Ντ.Τραμπ για τον περιορισμό της μετανάστευσης από επτά μουσουλμανικές χώρες, με τον ιδρυτή της εταιρείας Σεργκέι Μπριν και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Σουντάρ Πιτσάι να απευθύνουν μήνυμα με τις προσωπικές τους ιστορίες.
Ο Μπριν αναφέρθηκε στην μετανάστευση της οικογένειάς του από την Σοβιετική Ένσωη στις ΗΠΑ όταν ο ίδιος ήταν έξι ετών, όταν η χώρα αυτή ήταν «ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ», εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. «Εντούτοις, οι ΗΠΑ είχαν τότε με θάρρος επιτρέψει σε εμένα και την οικογένειά μου να μας δεχθούν ως πρόσφυγες», είπε ο συνιδρυτής της εταιρείας.
Εργαζόμενοι στην Google μοιράστηκαν από το βήμα των διαδηλώσεων τις εμπειρίες τους, μετά το διάταγμα Τραμπ. Ανάμεσά τους, η Soufi Esmaeilzadeh, η οποία κατάγεται από το Ιράν, υπήκοος Καναδά που ζει επί 15 χρόνια στις ΗΠΑ. Υψηλόβαθμο στέλεχος στην Google, βρέθηκε αντιμέτωπη με την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ όταν προσγειώθηκε στην Ελβετία στο ταξίδι της προς τις ΗΠΑ. Μετά την παρέμβαση της ACLU, η Google κατόρθωσε να συμβάλλει στην επιστροφή της στη χώρα. Ανάλογες ιστορίες ακούστηκαν σε όλα τα campus της Google ανά τις ΗΠΑ. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κατέθεσε στις 29 Ιανουαρίου μήνυση σε απάντηση του διατάγματος Τραμπ. Στη συνέχεια, δικαστής μπλόκαρε το διάταγμα, και ανέστειλε προσωρινά τη δυνατότητα των αμερικανικών αρχών να απελάσουν ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.
Ιδιαίτερα ενεργοί στο Twitter, οι Googlers στέλνουν το μήνυμά τους με την ετικέτα #GooglersUnite.
Με το διάταγμα του Τραμπ απαγορεύτηκε η είσοδος των προσφύγων στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών, των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και των πολιτών του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης για 90 ημέρες.