2017-04-21: Ο Τραμπ στο στόχαστρο της μεγάλης Πορείας για την Επιστήμη

 

Ο Τραμπ στο στόχαστρο της μεγάλης Πορείας για την Επιστήμη
Οι ερευνητές ξεσηκώνονται το Σάββατο 22-4-2017

 


Ο Ρας Χολτ, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, θα συμμετάσχει στη μεγάλη πορεία.

 

Οι πολιτικές παρεμβάσεις στην επιστήμη και οι περικοπές κονδυλίων αναμένεται να προσελκύσουν πλήθη στην Ουάσινγκτον και σε 500 ακόμα πόλεις σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της πρώτης Πορείας για την Επιστήμη αυτό το Σάββατο. Επισήμως οι διαδηλώσεις δεν είναι πολιτικοποιημένες, ο προφανής στόχος όμως είναι οι αντιεπιστημονικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.
Στόχος της πορείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου, είναι η προάσπιση του ζωτικού ρόλου που έχει η επιστήμη στη διαμόρφωση πολιτικών, αλλά και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των επιστημόνων.
Οι τρεις τριαντάρηδες αμερικανοί επιστήμονες που είχαν την ιδέα τη πορείας «έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται για κομματικοποιημένη κίνηση, δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο δημόσιο αξιωματούχο ή πολιτικό» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρας Χολτ, φυσικός, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών και νυν επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), του μεγαλύτερου επιστημονικού οργανισμού στον κόσμο και εκδότη του περιοδικού Science.
«Εδώ και χρόνια, πολύ πριν από τις [αμερικανικές] εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων και των φίλων της επιστήμης ότι η επιστήμη έχει παραγκωνιστεί από την ιδεολογία και την άποψη στον δημόσιο διάλογο και τη διαμόρφωση της πολιτικής» εξηγεί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν βρίσκεται επισήμως στο στόχαστρο της Πορείας για την Επιστήμη, δείχνει όμως να προσωποποιεί τα προβλήματα που περιγράφει ο Χολτ.
Τα χρόνια που προηγήθηκαν της εκλογής του, ο Τραμπ χαρακτήριζε την κλιματική αλλαγή «φάρσα» που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Έκτοτε δείχνει να έχει αναθεωρήσει τη στάση του εν μέρει, δεν έχει όμως ξεκαθαρίζει αν θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα που υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι.
Έχει επίσης εκδώσει διατάγματα με τα οποία επιχειρεί να ακυρώσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίες περιόριζαν μεταξύ άλλων τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ηλεκτροπαραγωγή.
Επιπλέον, η πρόταση που κατέθεσε για τον προϋπολογισμό της χώρας, της οποίας η έγκριση εκκρεμεί στο Κογκρέσο, θα μείωνε δραστικά τη χρηματοδότηση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και θα μείωνε κατά το ένα τρίτο το προσωπικό της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, της οποίας μάλιστα τέθηκε νέος επικεφαλής ένας γνωστός επικριτής της.
Η μείωση των κονδυλίων «θα βάλει φρένο σε μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων πριν καν αρχίσουν την καριέρα τους» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η νομπελίστα Κάρολ Γκράιντερ, καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς».
Έρευνα που διενέργησε το 2009 η εταιρεία Pew Research έδειχνε ότι το 55% των αμερικανών επιστημόνων δηλώνουν Δημοκρατικοί, ενώ σε ποσοστό 32% δηλώνουν ανεξάρτητοι και μόνο το 6% στηρίζει τους Ρεπουμπλικανούς.
Εκτός από τη μεγάλη πορεία που ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον, διαδηλώσεις για την επιστήμη θα πραγματοποιηθούν σε 500 και πλέον ακόμα πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500140296&ref=newsletter

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr