2018-03-08: Πως η τακτική της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας οδηγεί μαθηματικά σε θερμό επεισόδιο

 

Πως η τακτική της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας οδηγεί μαθηματικά σε θερμό επεισόδιο

 

 

Oι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων και έτσι κάποιες λεπτομέρειες στην τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα έναντι της Ελλάδας δείχνουν ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση, πολύ επικίνδυνη, στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η άσκηση που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι δεσμεύοντας την καρδιά του Αιγαίου δείχνει πολλά, εάν συνδυαστεί με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.
Από την αλλαγή του χρόνου και μετά η Τουρκία έχει αλλάξει τακτική και φαίνεται ότι μετράει τις αντιδράσεις της Αθήνας.

 

Πρώτα μια ακταιωρός απλά ακούμπησε ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Η ψύχραιμη αντίδραση του Πληρώματος της κανονιοφόρου “Νικηφόρος” δεν άφησε πολλά περιθώρια, ούτε και έδινε δυνατότητα στην Άγκυρα να βγάλει συμπεράσματα για πιθανό… ρήγμα στην ελληνική αντίδραση.

 

Έτσι ήρθε “αναβάθμιση” των επιθετικών ενεργειών. Το υπέρτερο σκάφος Umut κινήθηκε εναντίον του “Γαύδος” και απείλησε να το βυθίσει.

 

Η απάντηση της Ελλάδα και η ενημέρωση συμμάχων στο ΝΑΤΟ και εταίρων στην ΕΕ φαίνεται ότι δεν φόβισε την Τουρκία η οποία βρέθηκε “ξαφνικά” με δυο αιχμαλώτους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό του Στρατού Ξηράς στα χέρια της.

Ήδη έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση η οποία σίγουρα είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα που είχαμε συνηθίσει ως τώρα με την τουρκική προκλητικότητα εκτός των παραβιάσεων να περιορίζεται σε φραστικές προκλήσεις και λεονταρισμούς.
Έτσι, μια ακόμη κίνηση μάλλον συνηθισμένη και αυτή με τα ως πριν λίγο καιρό δεδομένα, παίρνει μια άλλη μορφή, ειδικά λόγω του χρόνου που η Τουρκία επιλέγει να την πραγματοποιήσει.
Η κίνηση αυτή δεν είναι άλλη από την άσκηση που σχεδιάζει η Τουρκία στην καρδιά του Αιγαίου. Έχοντας δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή στα όρια ανάμεσα σε Χίο, Ψαρά, Σκύρο, Εύβοια και Άνδρο η Τουρκία κατεβάζει τον στόλο της για μια άσκηση με πραγματικά πυρά 25 με 29 Μαρτίου και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν διαμηνύει στην Αθήνα ότι ουσιαστικά όσα ήξερε θα πρέπει να τα ξεχάσει καθώς σπάει μετά από δεκαετίες το σύμφωνο Παπούλια – Γιλμάζ για αποφυγή ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο
Η Τουρκία τραβάει κι άλλο το σχοινί της έντασης και με NAVTEX για ασκήσεις που προγραμματίζει με πραγματικά πυρά στο Κεντρικό Αιγαίο την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, παραβιάζοντας δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας που προβλέπουν αποφυγή ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές.
Με τη NAVTEX, που κι αυτή είναι παράτυπη κατά τη συνήθη πρακτική της Τουρκίας, καθώς η περιοχή δεν είναι στη δικαιοδοσία της, η γειτονική χώρα δέσμευσε μία μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο ανάμεσα στη Σκύρο, στα Ψαρά και την Εύβοια από την Τετάρτη 7/3/2018 έως και τα τέλη Απριλίου.
υγκεκριμένα θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου, αλλά και στις 2, 3, 4, 5, 6 -10, 24-26 και 30 Απριλίου.
Η κίνηση οδηγεί σε ευθεία παραβίαση του μνημονίου που είχαν υπογράψει το 1988 στη Βουλιαγμένη οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γιλμάζ και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πηγές του Πενταγώνου τονίζουν πως η Τουρκία με τη συγκεκριμένη NAVTEX προκαλεί προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.

Απειλώντας τους πάντες
Την ίδια ώρα και αφού κέρδισε άλλη μια μάχη και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο ο Ερντογάν, διώχνοντας το γεωτρύπανο της ENI από την ΑΟΖ της Κύπρου, συνεχίζει την τακτική του “απρόβλεπτου” και “επικίνδυνου” έναντι όλων με στόχο να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.
Τώρα και ενόψει ερευνών από τον κολοσσό Exxon εκτοξεύει απειλές και κατά του αμερικανικού 6ου στόλου! Ωστόσο ενώ οι απειλές μοιάζουν να κινούνται στα όρια του αστείου, αυτού του είδους η τακτική φαίνεται να αποδίδει κάποιους καρπούς, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, θυμίζει και την πάγια άποψη των ΗΠΑ για την περιοχή:
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή:

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr