2018-04-06: Οι Τούρκοι «σπρώχνουν» την Ελλάδα σε πόλεμο λίγων ημερών

 

Οι Τούρκοι «σπρώχνουν» την Ελλάδα σε πόλεμο λίγων ημερών

 

Οι νέες προκλήσεις από το καθεστώς Ερντογάν στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ κινούνται πέραν κάθε ορίου, γεγονός που αναγκάζει την Ελλάδα να αλλάξει στρατηγική, να υψώσει τους τόνους απέναντι στον «σουλτάνο» και να θωρακίσει την άμυνά της.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει και απειλεί πλέον καθημερινά. Πολλοί εκτιμούν πως πρόκειται για κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον κίνδυνο που εγκυμονεί αυτή η τακτική.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, την επιθετική και όχι απλά προκλητική στάση στο Αιγαίο, αλλά και την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, το ερώτημα που ακούγεται είναι ένα: «Θα γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας;»
Η απάντηση είναι απλή: Κανείς δεν μπορεί να ξέρει σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να μπει στο θολωμένο μυαλό του Ταγίπ Ερντογάν.
Τι θα συμβεί εάν κτυπήσει στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ;
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της εμπόλεμης σύρραξης. Και δεν εννοούμε απλά ενός «θερμού» επεισοδίου… εννοούμε κανονική μάχη που θα έβαζε «φωτιά» σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια καθώς, η ένταση θα ξεπερνούσε τα όρια ενός «τοπικού» επεισοδίου.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η λογική είναι άγνωστη λέξη για τον «σουλτάνο» Ερντογάν, είναι πιθανό η Τουρκία να επιχειρήσει μία «κλιμακούμενη» επίθεση κατά της Ελλάδας. Κλιμακούμενη εννοούμε πως με αφορμή ένα επεισόδιο στο Αιγαίο ή τον Έβρο, θα υψώσει πολεμικούς τόνους και θα κινηθεί προβοκατόρικα. Η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία το γνωρίζει καλά αυτό και στέλνει από τώρα 7.000 στρατιώτες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Για την Ελλάδα, οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο… δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε να παρακαλάει για βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων. Πρέπει να απαντήσει και να δράσει αστραπιαία από την πρώτη στιγμή, αποτρέποντας τον κίνδυνο.
Πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα τέτοιο σενάριο; Ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια… από μερικές ημέρες – όπως η κρίση των Ιμίων – μέχρι μήνες.
Και ποια θα είναι η κατάληξη;
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ακόμα και σε περίπτωση που η Ελλάδα τρέψει τους Τούρκους σε άτακτη φυγή, οι «γείτονες» θα έχουν καταφέρει μέρος του «ύπουλου» σχεδίου τους. Τι εννούμε…
Όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές περιέχουν διεκδικήσεις της Τουρκίας ενώ απολύτως καμία εκ μέρους της Ελλάδας.
Επομένως, η οποιαδήποτε συζήτηση και ρύθμιση, θα σημαίνει εκ προοιμίου από την πλευρά της Ελλάδας υποχώρηση σε κάποια σημεία. Αυτό άλλωστε επιδιώκει η Άγκυρα…. να δημιουργήσει ένα «θερμό» επεισόδιο, είτε μικρής είτε μεγαλύτερης έντασης, ώστε να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εκεί, οι Τούρκοι, κατά πάγια τακτική τους θα εγείρουν σημαντικές διεκδικήσεις και μέσω της διαπραγμάτευσης θα καταφέρουν να κερδίσουν ορισμένες από αυτές.
Είναι σαφές πλέον πως κάτι ετοιμάζεται στο Αιγαίο. Κάτι σοβαρό, επικίνδυνο και σίγουρα ασύμφορο για τη χώρα μας, από πολλές απόψεις.
Ελλάδα και Κύπρος θα βιώνουν μόνιμα την απειλή του πολέμου από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό που απαιτείται από την πλευρά μας είναι ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
Οι Τούρκοι πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους έναν ετοιμοπόλεμο στρατό, έναν αποφασισμένο λαό και πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν θα αφήσουν αναπάντητη καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Πηγή:

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr