2018-03-09: Αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας σε όλο το εύρος του Αιγαίου

 

Αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας σε όλο το εύρος του Αιγαίου
 

 

Πολεμικός συναγερμός στο Αιγαίο για δύο μήνες που αναμένεται να κρίνουν πολλά.
Μάρτιος και Απρίλιος του 2018 παίρνουν φωτιά μετά τις «πολεμικές» ανακοινώσεις της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων με μαζικά πυρά.
Πριν λίγο, η Ελλάδα απάντησε με δυναμικό τρόπο στις προκλήσεις της Αγκυρας στο κεντρικό Αιγαίο.
Με τις δύο χώρες να μην κάνουν πίσω, θα δούμε τις αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο για δύο ολόκληρους μήνες, μπλοκάροντας μια τεράστια περιοχή από την οποία διακινούνται εκατοντάδες εμπορικά πλοία κάθε μήνα, κατά το μεγαλύτερο μέρος Μαρτίου και Απριλίου.
Η Άγκυρα έχει εκδώσει ναυτική προειδοποίηση για ναυτικές ασκήσεις μέσω NAVTEX, αλλά στην ουσία πρόκειται για «κεκαλυμμένες στρατιωτικές ενέργειες» με τις οποίες οι Τούρκοι θέλουν να επιδείξουν «ισχύ και κυριαρχία» στο μέσο του Αιγαίου, το οποίο διεκδικούν μετά τον 25ο παράλληλο.
Σύμφωνα με τη NAVTEX, η Τουρκία θα μπλοκάρει την περιοχή ανάμεσα στα νησιά Σκύρο, Ψαρά και Εύβοια για «στρατιωτική ναυτική άσκηση που αφορά πραγματικά πυρά τον Μάρτιο 7, 8, 25-27, 28, 29 και τον Απρίλιο 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30.

Η ελληνική πλευρά απάντησε για πρώτη φορά δυναμικά
Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσαν αντι-Notam στην Notam της Άγκυρας, με την οποία είχε «κλειδώσει» την καρδιά του Αιγαίου για επτά εβδομάδες, προαναγγέλλοντας ασκήσεις με πυρά ακόμη και μέσα στο Πάσχα και μέχρι τέλος Απριλίου.
Προφανώς η στρατηγική ψυχραιμία τελείωσε …
Έτσι με την ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0585/18, Αεροπορία και Ναυτικό δέσμευσαν περιοχές σε όλο το εύρος του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης για διάφορα χρονικά διαστήματα από 6 Μαρτίου μέχρι και τέλη Απριλίου.
Η Αθήνα δεσμεύει έτσι τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγο.
Στον χώρο αυτό προαναγγέλλει ασκήσεις με πυρά, που σημαίνει ότι όποιος πετάξει θα καταρριφθεί.
Η Τουρκία στην δική της notam δέσμευσε το Αιγαίο και για την 25η Μαρτίου και για την Μεγάλη Παρασκευή, «σπάζοντας» το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ που προέβλεπε να μην γίνονται ασκήσεις σε εθνικές επετείους και θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών.
Οι ναυτικές ασκήσεις είναι μια επίδειξη δύναμης πρώτου μεγέθους από την Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η κλιμάκωση των εντάσεων λόγω των προκλητικών δηλώσεων για την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τα σχέδια για την εξερεύνηση του φυσικού αερίου κοντά στην Κύπρο είναι δεδομένη, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει «πάρει φόρα και δεν σταματά με τίποτα», καθώς φαίνεται ότι έχει απώτερο προσωπικό στόχο να «σβήσει» το όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ και να γράψει το δικό του στην τουρκική ιστορία. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση για τη σημερινή Τουρκία είναι χαλαρή και επικίνδυνα απρόσεκτη. Για να κατανοήσουμε τι έχει στο μυαλό του ένας πολιτικός σαν τον Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2000 έχοντας απόλυτα «διαφθαρεί» από την εξουσία, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τις κατά καιρούς δηλώσεις του περί «κόκκινου μήλου», «οθωμανικής αυτοκρατορίας», κ.ά..
Το χειρότερο όμως για τους δυτικούς και τις ΗΠΑ είναι ότι ο Τ. Ερντογάν «ξύπνησε» τις άνομες ορέξεις πολλών χιλιάδων Τούρκων που θέλουν να κυριαρχήσουν σε μια τεράστια περιοχή από την Κριμαία έως την Ανατολική Κίνα (Τουρκεστάν), ως μια παγκόσμια δύναμη.

Δείτε τις περιοχές που δέσμευσε η Αθήνα στο Αιγαίο

 

 

 

 

 

Ομπρέλλα από ΗΠΑ στην ΑΟΖ Κύπρου
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες και οι ΗΠΑ εξέδωσαν Navtex για την ΑΟΖ Κύπρου όπου βρίσκεται το αεροπλανοφόρο του 6ου Στόλου.
Κατά πάγια τακτική οι ΗΠΑ εκδίδουν «ζώνη προστασίας απαγόρευσης πτήσεων» γύρω από τα αεροπλανοφόρα τους απλώνοντας ομπρέλα προστασίας στην περιοχή όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο.

Πηγή:

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr