2017-02-04: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

 

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

 

 

Για το 2017 το βασικό σύνθημα της εκστρατείας είναι «Υγεία και Σωματική Άσκηση». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και με κεντρικό σύνθημα «Υγεία και Σωματική Άσκηση», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση του κόσμου για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Θα μοιραστούν φρούτα για να τονιστεί η σημασία της «Υγιεινής Διατροφής» και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών θα προωθούν τα μηνύματα της εκστρατείας.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου (2008) ο καρκίνος του μαστού είναι μαζί με τον καρκίνο του δέρματος ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος στις γυναίκες. Στις αναπτυγμένες χώρες οι τρεις πιο κοινοί τύποι καρκίνου στους άντρες είναι του προστάτη, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου, ενώ στις γυναίκες, του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
α παιδιά μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο στα ίδια μέρη του σώματος με αυτά των ενηλίκων, αλλά κάποιοι τύποι καρκίνου είναι πιο συνήθεις σε αυτά. Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία. Αναπτύσσεται στον μυελό των οστών, ο οποίος είναι μια σπογγώδης ουσία που γεμίζει το εσωτερικό των κυττάρων και δημιουργεί τα κύτταρα του αίματος. Ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των καρκίνων σε παιδιά. Οι παιδικοί καρκίνοι δεν δρουν, θεραπεύονται ή ανταποκρίνονται πάντα όπως οι καρκίνοι στους ενήλικες. Οι παιδικοί καρκίνοι μπορεί να προκύψουν ξαφνικά, χωρίς πρώιμα συμπτώματα, και έχουν υψηλό βαθμό ίασης.
Ετησίως περίπου, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
τη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων, αναφέρει η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, με πρωτοβουλία της οποίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη. Η πρόγνωση στα παιδιά και τους εφήβους που νόσησαν από καρκίνο είναι καλή.
Τρία από τα τέσσερα παιδιά ή εφήβους που νοσούν θεραπεύονται. Την 1/1/2010 καταγράφησαν στις ΗΠΑ 379.000 ιαθέντες από καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας, έτσι ώστε 1/530 νέους ενήλικες ηλικίας 20-39 χρόνων να είναι νικητής στη μάχη του καρκίνου από τον οποίο νόσησε ως παιδί ή έφηβος.

 

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Από επάρατη νόσος έχει καταστεί πλέον ιάσιμη σε μεγάλο βαθμό

 

Ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό σήμερα, είναι ιάσιμος και αυτό οφείλεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει βελτιωθεί σημαντικά.
«Έχουν γίνει πολλά βήματα και πολλά άλματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η νόσος από επάρατη έχει καταστεί πλέον χρόνια, με μικρή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών», τονίζει με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος.
«Η επιστήμη έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας, που εμφανίστηκε από τότε που υπάρχουν οι πολυκύτταροι οργανισμοί και τα πρώτα ευρήματα σε προγόνους των ανθρώπων έχουν ηλικία 7.000 ετών. Ιδιαίτερη, όμως, εξάπλωση της νόσου παρατηρείται από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Ο αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων (η γήρανση του πληθυσμού) και οι ανθυγιεινές ατομικές συνήθειες και κοινωνικές συνθήκες αποτελούν τους κύριους παράγοντες που αύξησαν τόσο πολύ τα κρούσματα καρκίνου. Και αν η αντιμετώπιση της νόσου ξεκίνησε να έχει περισσότερες επιτυχίες σχετικά πρόσφατα, από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν, σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η νόσος από επάρατη έχει καταστεί πλέον χρόνια», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΑΕ.
Ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κακοήθειες θεραπεύεται, το ίδιο συμβαίνει με τον καρκίνο του όρχεως, του προστάτη, του θυρεοειδούς, πολλά λεμφώματα κ.α., ενώ με άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, οι ασθενείς επιζούν για πάρα πολλά χρόνια με καλύτερη ποιότητα ζωής, αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.
Φυσικά, σημειώνει, υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη νίκη και σημαντικό ρόλο στο «πεδίο της μάχης» παίζει η πρόληψη, η οποία πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων, Πολιτείας, γιατρών, κοινωνίας, ενώ δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στην ιατρική κοινότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει υποτιμήσει τη σημασία της».
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, «πολύ αποτελεσματικότερη από οποιοδήποτε καινοτόμο φάρμακο στο άμεσο μέλλον είναι η εφαρμογή πληθυσμιακών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του παχέος εντέρου του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του μελανώματος».
«Ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αντιμετωπίζεται» και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την απειλή του καρκίνου παρελθόν αναφέρει στο ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, τονίζοντας ότι μία απλή, με χαμηλό κόστος αλλά με υψηλή αποδοτικότητα στρατηγική για τη μείωση κατά 30% των νέων περιστατικών καρκίνου είναι η αλλαγή συγκεκριμένων ανθυγιεινών συνηθειών της καθημερινής ζωής.
«Το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η μόλυνση των πόλεων, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αποτελούν ενδεικτικά τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου». Υπολογίζεται πως 3,7 εκατ. ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης. Παγκοσμίως τα νέα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται ετησίως, από 14 εκατ. το 2016, θα φτάσουν το 2030 τα 21,7 εκατ., ενώ οι θάνατοι αντίστοιχα από 8,2 εκατ. θα φτάσουν τα 13 εκατ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, εστιάζει στη μη ύπαρξη αρχείου καταγραφής των περιστατικών καρκίνου, παράγοντας που καθιστά «αδύνατες τις στέρεες εκτιμήσεις», βάσει των οποίων χαράσσονται πολιτικές. «Φαίνεται», λέει, «η χώρα μας να είναι σε καλύτερη μοίρα, με λιγότερα κρούσματα και λιγότερους θανάτους από άλλες, ωστόσο η έλλειψη αρχείου νεοπλασιών δεν επιτρέπει την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων».
Σε ερώτηση αν η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, ο κ. Φιλόπουλος αναφέρει ότι σύμφωνα με αξιολόγηση της κατάστασης υγείας από αξιόπιστους οργανισμούς και ερευνητές «υπάρχει μία επιδείνωση σ” ότι αφορά την επιβίωση των ασθενών, αλλά και πάλι επιτρέψτε μου να εκφράσω αμφιβολίες για τη δυνατότητα αποδείξεων, αφού λείπουν τα ακριβή στατιστικά στοιχεία. Σε κάθε, όμως, περίπτωση η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε σε όλες τις χώρες που την έχουν βιώσει με επιδείνωση των δεικτών υγείας. Ας ελπίσουμε το σύστημα υγείας μας να αντέξει περισσότερο και οι ανθυγιεινές συνήθειες που συνοδεύουν τη φτώχεια να μην «υιοθετηθούν» από την πλειονότητα των συμπολιτών μας».
Ο κ. Φιλόπουλος απευθύνει κάλεσμα για συστράτευση και κινητοποίηση όλων, ώστε να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις γύρω από την επάρατη νόσο, οι δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπείες και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί που συχνά βιώνουν οι καρκινοπαθείς».
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία «βγαίνει στους δρόμους», σε πολλές πόλεις, για να ενημερώσει τους πολίτες και να τους ευαισθητοποιήσει πάνω στο κεντρικό της σύνθημα που είναι «Μπορούμε- Μπορώ να βοηθήσω να πάψει ο καρκίνος να απειλεί τον καθένα και όλους μας». Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα θα γίνουν στην πλατεία στο Μοναστηράκι, στο Golden Hall και στις Αχαρνές. «Με μουσική, φυλλάδια, επιστημονικούς συμβούλους, τη διανομή φρούτων και χυμών, για να τονίσουμε την σημασία της «Υγιεινής Διατροφής», θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα «Υγεία και Σωματική Άσκηση» και να πείσουμε ότι η πρόληψη είναι σοβαρή υπόθεση και δυνατό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου». Παράλληλα στο Golden Hall η ΕΑΕ θα προσφέρει δωρεάν σπιρομέτρηση για έλεγχο του αναπνευστικού. «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την απειλή του καρκίνου παρελθόν», καταλήγει ο κ. Φιλόπουλος.

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr