2017-04-11: Οι 5 εξετάσεις αξιολόγησης του καρδιαγγειακού κινδύνου

 

Οι 5 εξετάσεις αξιολόγησης του καρδιαγγειακού κινδύνου

 


Ο Δρ Τζέιμς ντε Λέμος και ο Δρ Αμίτ Κέρα κρατούν τα αποτελέσματα ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος και μιας εξέτασης εναπόθεσης ασβεστίου.

 

Πέντε πολύ απλές ιατρικές εξετάσεις αποτελούν τα βασικά «συστατικά» μιας ολοκληρωμένης και αξιόπιστης αξιολόγησης του καρδιαγγειακού κινδύνου που διατρέχει ένας ασθενής, συγκριτικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα στο πλαίσιο της παραδοσιακής κλινικής πράξης, διαπίστωσαν καρδιολόγοι από το Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Συνδυαστικά, τα αποτελέσματα των πέντε εξετάσεων συνθέτουν μια έγκυρη «πρόβλεψη» για το ποια άτομα θα εκδηλώσουν καρδιοπάθεια στο άμεσο ή απώτερο μέλλον σε σχέση με πρότυπες στρατηγικές που εστιάζουν αποκλειστικά στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τον διαβήτη και το ιστορικό καπνίσματος, δηλώνουν οι ειδικοί.
«Αυτό το σύνολο εξετάσεων είναι πραγματικά πολύ δυνατό ως προς τον εντοπισμό του αναπάντεχου κινδύνου [καρδιοπάθειας] σε άτομα που παρουσιάζουν λίγους από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου. Πρόκειται για άτομα που δεν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν και ενδεχομένως δεν αποτελούν ομάδα-στόχο για την εφαρμογή προληπτικών θεραπειών» αναφέρει ο Δρ Τζέιμς ντε Λέμος, καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Οι πέντε εξετάσεις που προτείνουν οι ειδικοί είναι οι εξής:

  1. Ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών: Εντοπίζει την υπερτροφία (διόγκωση) της καρδιάς ή την αύξηση του πάχους του καρδιακού μυός.
  2. Εξέταση εναπόθεσης ασβεστίους: Πρόκειται για απεικονιστική εξέταση χαμηλής ακτινοβολίας που εντοπίζει την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς.
  3. Εξέταση C-αντιδρώσας πρωτεΐνης: Αιματολογική εξέταση που υποδεικνύει την ύπαρξη φλεγμονής.
  4. Εξέταση ορμόνης NT-proBNP: Αιματολογική εξέταση που υποδεικνύει την καταπόνηση (στρες) της καρδιάς.
  5. Εξέταση τροπονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας: Αιματολογική εξέταση που υποδεικνύει βλάβες στον καρδιακό μυ.
Στόχος των καρδιολόγων, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, είναι να προβλέπουν ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών επεισοδίων, πέραν του εμφράγματος και του εγκεφαλικού. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται για ποικιλία καρδιακών προβλημάτων που μπορεί να εκδηλώσει, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας και της κολπικής μαρμαρυγής» αναφέρει ο συνεργάτης του Δρ Τζέιμς ντε Λέμος, Δρ Αμίτ Κέρα, επίσης καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

 

Πηγή: http://medicalnews.gr/kardiopatheia-5-eksetaseis/

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr