2017-02-22: Ραδιενεργό ιώδιο εξαπλώνεται μυστηριωδώς στην Ευρώπη

 

Ραδιενεργό ιώδιο εξαπλώνεται μυστηριωδώς στην Ευρώπη
Άκαρπες οι έρευνες

 

Αυξημένες τιμές ιωδίου-131 καταγράφηκαν σε πολλές χώρες (τιμή +/- αβεβαιότητα).

 

Μικρές ποσότητες ραδιενεργού ρύπανσης εξαπλώθηκαν τον περασμένο μήνα στην Ευρώπη, και μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει γιατί -το μόνο που μπορούν να πουν οι αρμόδιες αρχές είναι ότι το ισότοπο δεν προήλθε από πυρηνικό ατύχημα.
Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου-131 καταγράφηκαν αρχικά στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας στις αρχές Ιανουαρίου, χωρίς όμως να γνωστοποιηθεί. Οι αρμόδιες Αρχές της Φινλανδίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν μόλις τώρα ότι το ισότοπο ανιχνεύθηκε και στη Φινλανδία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Η γαλλική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας IRSN διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ότι τα επίπεδα του ιωδίου-131 έχουν πλέον επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα.
Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες φέρονται να εμπόδισαν τον προσδιορισμό της πηγής της διαρροής. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έστειλε το ειδικό αεροσκάφος ανίχνευσης WC-135 στη Βρετανία προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες.
Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημιζωής μόλις 8 ημέρες, οπότε η ανίχνευσή του στην ατμόσφαιρα αποτελεί απόδειξη ότι η διαρροή ήταν πρόσφατη.
Συνωμοσιολόγοι έσπευσαν να αποδώσουν το περιστατικό σε μυστική πυρηνική δοκιμή της Ρωσίας ή σε πυρηνικό ατύχημα στην Αρκτική, όμως σε αυτήν την περίπτωση το ιώδιο θα ανιχνευόταν μαζί με άλλα ραδιενεργά ισότοπα.
Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι το ιώδιο προήλθε από διαρροή σε κάποια φαρμακοβιομηχανία: το συγκεκριμένο ισότοπο χρησιμοποιείται σε αντικαρκινικές θεραπείες, κυρίως στον θυρεοειδή, αν και σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Όπως επισημαίνει το ScienceAlert, ένα πολύ παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί στην Ευρώπη και το 2011. Μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε μελέτη για το θέμα, η οποία απέδωσε τη διαρροή ιωδίου-131 σε ένα ελαττωματικό σύστημα φίλτρων στην εταιρεία Institute of Isotopes Ltd στη Βουδαπέστη, η οποία παράγει ραδιοϊσότοπα για ιατρική και ερευνητική χρήση.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500130739&ref=newsletter

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr