Ο Τραμπ αποφασίζει αν οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τη Συμφωνία για το Κλίμα
Διαφορετικές θέσεις στον Λευκό Οίκο
«Δεν υπάρχει Plan B» ήταν το σύνθημα στη διάσκεψη του 2015.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην ιστορική τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Συμφωνία δεν είναι δίκαιη, καθώς η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και άλλες χώρες «δεν πληρώνουν τίποτα» σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προγραμματίζουν να συναντηθούν τον Μάιο για να λάβουν τελική απόφαση για τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία υπεγράφη το 2015 από 200 χώρες.
Η ομάδα των συμβούλων -που περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μακμάστερ- βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να λάβει αποφάσεις πριν τη Σύνοδο κορυφής των G7, στις 26 Μαίου.
Ο Τίλερσον, πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon Mobil, και ο Πέρι πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία, ενώ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) Σκοτ Πέρι, πρώην γενικός εισαγγελέας της πετρελαιοπαραγωγικής πολιτείας Οκλαχόμα, καθώς και ο Στιβ Μπάνον, υπεύθυνος στρατηγικής, καλούν για την απόσυρση των ΗΠΑ.
Πολυεθνικές όπως η BP και η Microsoft έχουν πιέσει για την παραμονή της χώρας ώστε να προστατευτεί η ανταγωνιστικότητά της, ενώ ομάδα εννέα Ρεπουμπλικανών έχει προτρέψει τον Τραμπ να παραμείνει, αλλά να μειώσει την αμερικανική δέσμευση για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Τι προβλέπει η Συμφωνία
Η Συμφωνία τπροβλέπει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 «αρκετά κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου, και να «προσπαθήσουν να την περιορίσουν» ακόμα περισσότερο, στον 1,5 βαθμό.
Το κείμενο της συμφωνίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2020, προβλέπει ακόμα ότι:
- Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το ταχύτερο δυνατό
- Στο δεύτερο μισό του αιώνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα που μπορούν να απορροφούν τα δάση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μηδενικών καθαρών εκπομπών.
- Όλες οι χώρες θα εγγραφούν σε κοινό σύστημα αναφοράς, παρακολούθησης και επιβεβαίωσης των εκπομπών
- Από το 2020 οι ανεπτυγμένες χώρες θα προσφέρουν βοήθεια 100 δισ. δολαρίων το χρόνο προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, με την υπόσχεση ότι το κονδύλι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.
- Δεν υπάρχει πάντως πρόβλεψη για οικονομική αποζημίωση των χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.