2017-03-29: Ευρώπη και Κίνα αντιδρούν στην κλιματική βόμβα Τραμπ

 

Ευρώπη και Κίνα αντιδρούν στην κλιματική βόμβα Τραμπ
Ολικό ξήλωμα

 


Κόντρα στο πνεύμα των καιρών, ο Τραμπ επιμένει στο κάρβουνο.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την Τετάρτη τη λύπη της για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ξηλώσει τις πολιτικές του προκατόχου του για το κλίμα, και διερωτήθηκε πώς οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού.
Στο μεταξύ, η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου, δηλώνει έτοιμη  να αναλάβει την ηγεσία της διεθνούς προσπάθειας.
«Διατηρούμε τη θέση ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν όπως απαιτούν οι καιροί, να αδράξουν τις ευκαιρίες και να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους» δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λου Κανγκ σύμφωνα με το Reuters.
Παλαιότερα ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» που στήθηκε από τους Κινέζους για να πλήξουν την αμερικανική οικονομία.
Ο Τραμπ υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο αίρει περιορισμούς στη δραστηριότητα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Μεταξύ άλλων, αποδυναμώνει την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας και καταργεί το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, το οποίο θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε κάρβουνο.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας που οι ΗΠΑ καταργούν τον βασικό πυλώνα της κλιματικής πολιτικής τους, το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.
«Μένει να δούμε με ποια άλλα μέσα σκοπεύουν οι ΗΠΑ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού».
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα θα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τους τρεις βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχει «κάποια σχέση» ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι σκοπεύει να κάνει με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500136533&ref=newsletter

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr