2017-03-28: Η πλειοψηφία των 28 της ΕΕ απέτυχε να μπλοκάρει νέα «μεταλλαγμένα»

 

ΕΕ: Η πλειοψηφία των 28 απέτυχε να μπλοκάρει νέα «μεταλλαγμένα»
Το μπαλάκι στην Κομισιόν

 


Η ψηφοφορία αφορούσε δύο νέες ποικιλίες γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.

 

Η πλειοψηφία των χωρών-μελών της ΕΕ ψήφισε την Δευτέρα κατά της έγκρισης δύο νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, πετώντας το μπαλάκι για την επίμαχη απόφαση πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών κλήθηκαν να ψηφίσουν για δύο ποικιλίες καλαμποκιού, το 1507 της Pioneer και του Bt11 της Syngenta. Οι χώρες που είπαν «όχι» στην έγκριση της καλλιέργειάς τους ήταν περισσότερες, δεν εξασφάλισαν όμως την απαιτούμενη «ειδική πλειοψηφία», καθώς αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αναφέρει το Reuters.
Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες από φορείς της ΕΕ έχουν δείξει ότι οι «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο η αντίθεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης παραμένει ισχυρή, και αρκετές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- έχουν απαγορεύσει μονομερώς την καλλιέργεια.
Η μόνη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία που καλλιεργείται σήμερα στην ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, είναι το Mon810, ένα καλαμπόκι ανθεκτικό στα έντομα.
Οι δύο νέες ποικιλίες αραβόσιτου για τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία της Δευτέρας έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγουν ένα φυσικό εντομοκτόνο, ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Είναι επίσης ανθεκτικές στους ψεκασμούς συγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων.
Στην ίδια ψηφοφορία οι χώρες-μέλη κλήθηκαν να ψηφίσουν για την παράταση της αδειοδότησης του Mon810. Οι περισσότερες ψήφισαν κατά, και πάλι όμως δεν εξασφάλισαν ειδική πλειοψηφία.
Την τελική απόφαση καλείται να πάρει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ «μπορεί να πάρει το μέρος της πλειονότητας των χωρών, των πολιτών και των αγροτών που δεν θέλουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ή μπορεί να υποστηρίξει τις πολυεθνικές που βρίσκονται πίσω από την εκβιομηχάνιση της υπαίθρου μας» σχολίασε στο Reuters η Μούτε Σιμπφ της οργάνωσης Friends of the Earth Europe.
Όσον αφορά την εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, συνολικά 55 ποικιλίες είχαν λάβει άδεια μέχρι τα τέλη του 2016 για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
Σύμφωνα με το Reuters, ακόμα και οι εισαγωγές που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση πρακτικά χρησιμοποιούνται μόνο σε ζωοτροφές.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500136315&ref=newsletter

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr