2017-07-03: Απέτυχε η εκτόξευση κινεζικού πυραύλου που προορίζεται για τη Σελήνη

 

Απέτυχε η εκτόξευση κινεζικού πυραύλου που προορίζεται για τη Σελήνη
Λόγω αδιευκρίνισης «ανωμαλίας»
 

Η τηλεοπτική μετάδοση της εκτόξευσης διακόπηκε αιφνιδίως.

 

Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος της Κίνας, ο Long March 5, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει στη Σελήνη ένα κινεζικό ρόβερ έως το τέλος του 2017, απέτυχε κατά τη δεύτερη εκτόξευσή του, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στη χώρα.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο πύραυλος απέτυχε να θέσει σε τροχιά έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, τον μεγαλύτερο που έχει επιχειρήσει να εκτοξεύσει μέχρι σήμερα η Κίνα, λόγω αδιευκρίνιστης «ανωμαλίας» που εμφανίστηκε περίπου 45 λεπτά μετά την πυροδότηση.
Η εκτόξευση από το νότιο νησί του Χαϊνάν μεταδιδόταν ζωντανά από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία όμως διέκοψαν ξαφνικά την μετάδοσή τους, προτού ο δορυφόρος αποσπασθεί από τον πύραυλο.
Το κινεζικό κανάλι CGTN ανέφερε ότι ενδείξεις δυσλειτουργίας του πυραύλου εμφανίστηκαν λίγο μετά την εκτόξευσή του. Μια πρώτη ανάλυση του βίντεο της πτήσης του πυραύλου δείχνει ότι πιθανώς υπήρξε πρόβλημα με έναν ή και τους δύο κινητήρες.
Ο βαρέων βαρών Long March 5 μπορεί να μεταφέρει σε χαμηλή τροχιά δορυφόρους βάρους 25 τόνων, και σε υψηλότερη γεωστατική τροχιά δορυφόρους 14 τόνων. Η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου το Νοέμβριο 2016 ήταν επιτυχής.
Στις 19 Ιουνίου ένας μικρότερος κινεζικός πύραυλος Long March 3B είχε αποτύχει να μεταφέρει σε γεωστατική τροχιά τον δορυφόρο Chinasat-9A. Λόγω δυσλειτουργίας του πυραύλου ο δορυφόρος κατέληξε σε πολύ χαμηλότερη τροχιά από αυτήν που είχε προγραμματισθεί.
Στην επόμενη προγραμματισμένη εκτόξευση το Νοέμβριο, ο Long March θα μεταφέρει το σκάφος Chang'e στη Σελήνη. Θα είναι η δεύτερη μη επανδρωμένη προσσελήνωση της Κίνας και η πρώτη που θα φέρει πίσω στη Γη γεωλογικά δείγματα της Σελήνης.
Ο Long March 5 θα χρησιμοποιηθεί ακόμη για τη συναρμολόγηση σε τροχιά του πρώτου κινεζικού διαστημικού σταθμού τη δεκαετία του 2020. Το κεντρικό τμήμα του σταθμού αναμένεται να εκτοξευτεί το 2018 ή 2019.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500152666#ref=newsletter

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr