Πειραματικό διαστημόπλοιο «επέστρεψε» στη Γη από τη Σελήνη
Προσομοίωση πτήσης
Το πλήρωμα του χερσαίου «διαστημόπλοιου» που συμμετείχε στο πείραμα με την επωνυμία SIRIUS το οποίο δεν ήταν παρά μια προσομοίωση πτήσης στη Σελήνη, «επέστρεψε» στη Γη.
Το πλήρωμα του χερσαίου «διαστημόπλοιου» που συμμετείχε στο πείραμα με την επωνυμία SIRIUS το οποίο δεν ήταν παρά μια προσομοίωση πτήσης στη Σελήνη, «επέστρεψε» στη Γη. Μόλις ολοκληρώθηκε το πείραμα, την καταπακτή του «διαστημόπλοιου» άνοιξε και από την κάψουλα βγήκαν τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες κοσμοναύτες που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ιατρικών και Βιολογικών προβλημάτων. Πρόκειται για την Άννα Κίκινα, Μαρκ Σερόφ, Βίκτορ Φέτερ, Ελένα Λουτσίσκαγια, Νατάλια Λίσοβακαι Ιλιά Ρουκαβίσνικοφ.
Όλοι οι επίδοξοι κοσμοναύτες που συμμετείχαν στο πείραμα, θα πάρουν κάποιο μπόνους το οποίο θα είναι διαφορετικό για τον καθένα.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι «κοσμοναύτες» πραγματοποίησαν μια «πλήρη τροχιά γύρω από την Σελήνη», και διάφορους εικονικούς ελιγμούς γύρω από τον «δορυφόρο της Γης». Στο πλαίσιο του προγράμματος «διαστημικής πτήσης» το πλήρωμα έμαθε να χειρίζεται ένα εικονικό διαστημικό όχημα. Εκτός των άλλων πραγματοποίησαν ένα πείραμα, το οποίο είχε ζητήσει η NASA, στην διάρκεια του οποίου μέσα από ένα εικονικό «φινιστρίνι» του διαστημικού σταθμού, το πλήρωμα παρατηρούσε την επιφάνεια της «Σελήνης» επιλέγοντας τις πιο κατάλληλες τοποθεσίες για «προσελήνωση».
Κατά τη διάρκεια της «πτήσης» οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών προβλημάτων, είχαν την δυνατότητα να μελετήσουν τους ρόλους που είχε αναλάβει το κάθε μέλος του πληρώματος, τις ηγετικές τους ικανότητες, τη μεταξύ τους συνεργασία σ’ έναν περιορισμένο χώρο, τη βιοχημική τους κατάσταση και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Επίσης, εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι ψυχολογικής υποστήριξης του πληρώματος και μέθοδοι που αφορούν την κατανομή του χώρου στα διαστημόπλοια του μέλλοντος ώστε να μπορούν να εργάζονται άνετα τα μέλη του πληρώματος. Στο πλαίσιο ενός πειράματος, τα μέλη του πληρώματος πραγματοποίησαν μετρήσεις του θορύβου στους κοιτώνες τους ενώ με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών οι επιστήμονες θα αναλύσουν τους γενικούς θορύβους που δημιουργούνται στο «διαστημόπλοιο».
Τρία από τα έξι μέλη του πληρώματος του SIRIUS δοκίμασαν με επιτυχία τον προσομοιωτή του νέου ρωσικού διαστημοπλοίου «Federatsia». Πρόκειται για έναν πλήρη προσομοιωτή με σύστημα διεύθυνσης, προσέγγισης και σύνδεσης με διαστημικό σταθμό. Συγκεκριμένα, ο Σερόφμ ο Ρουκαβίσνικοφ και η Κίκινα εκτελούσαν κατά σειρά διάφορους δυναμικούς χειρισμούς για να αξιολογηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα, ενώ κατά την διάρκεια των χειρισμών τους πραγματοποιούνταν μετρήσεις της πιέσης, των καρδιακών παλμών και της στρεσογόνου κατάστασης τους.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών προβλημάτων Όλεγκ Ορλόφ είχε δηλώσει στο Ria Novosti ότι στο πλαίσιο του πειράματος SIRIUS, θα αξιολογηθούν οι πρώτες παράμετροι της πτήσης που θα πραγματοποιήσει στο μέλλον ο διαστημικός σταθμός Deep Space Gateway ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, για την κατασκευή του οποίου το 2024 έχουν συμφωνήσει οι διαστημικές υπηρεσίες των δύο χωρών Roskosmos και NASA.
Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500177477#ref=newsletter