2017-09-14: H Σελήνη μπορεί να είναι… νερουλή

 

H Σελήνη μπορεί να είναι… νερουλή
Ψάχνουν για υδάτινα αποθέματα

 

Κρύβει άραγε η Σελήνη νερό στο υπέδαφος της; Αν ναι τότε η δημιουργία βάσεων και αποικιών θα γίνει ευκολότερη.

 

Ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ στην Γερμανία μελετώντας δεδομένα από αποστολές χαρτογράφησης της Σελήνης εντόπισαν στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου μόρια υδροξυλίου.
Η παρουσία αυτών των μορίων κάνει πιθανή την παρουσία μεγάλων αποθεμάτων νερού στο υπέδαφος της Σελήνης.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος των πόλων της Σελήνης. Αν όμως υπάρχει νερό και σε άλλες περιοχές του δορυφόρου μας θα διευκολυνθεί η δημιουργία αρχικά κάποιων βάσεων και αργότερα αποικιών εκεί.
Κάποιοι πιθανολογούν ότι το νερό βρίσκεται κοντά στον μανδύα της Σελήνης και ότι θα μπορέσουμε σχετικά εύκολα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό.
Από την άλλη, η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στο εσωτερικό της Σελήνης προκαλεί ήδη πονοκεφάλους στους επιστήμονες αφού θα πρέπει να εξηγήσουν την παρουσία του.
Οι μελέτες
Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» υποστηρίζουν ότι κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης και μάλιστα σε όλη την έκταση του δορυφόρου υπάρχουν ποσότητες νερού.
Τον Ιούλιο άλλη ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μια μελέτη η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα παγιδευμένα αποθέματα νερού στο υπέδαφος της Σελήνης. Όμως τον Αύγουστο μελέτη του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στις ΗΠΑ αντέκρουσε την μελέτη του Ιουλίου.
Η θεωρία
Σε αυτό που συμφωνούν πάντως οι ειδικοί είναι ότι σε περίπτωση που πράγματι υπάρχει νερό στο υπέδαφος της Σελήνης όπως αυτό περιγράφεται στις πρόσφατες μελέτες αυτό σημαίνει ότι η κρατούσα θεωρία για τον σχηματισμό της είναι λάθος και πρέπει να αναζητηθεί κάποια νέα.
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη είναι προϊόν μια κατακλυσμιαίας σύγκρουσης που συνέβη πριν από περίπου 4 δισ. έτη. Πιθανολογείται ότι ένα σώμα στο μέγεθος του Αρη έπεσε πάνω στην Γη και ορισμένα από τα θραύσματα που εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον «τραυματισμένο» πλανήτη μας. Τα θραύσματα αυτά κάποια στιγμή ενώθηκαν δημιουργώντας την Σελήνη. Ετσι εξηγούνται σύμφωνα με τους ειδικούς και μια σειρά από γεωλογικές ομοιότητες ανάμεσα στην Γη και την Σελήνη.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500161840#ref=newsletter

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Αρχές Οκτωβρίου κάθε έτους λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής σε κάθε νέο ετήσιο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Website: https://www.hmu.gr/ee

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Προϊσταμένη Γραμματείας Τμήματος
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας Τμήματος
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος (1/9/2020 - 31/8/2022)
Ιωάννης Χατζάκης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ ΗΣΤΑ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr