2017-04-02: Αύξηση στους θανάτους πεζών στις ΗΠΑ αποδίδεται στα κινητά

 

ΗΠΑ: Αύξηση στους θανάτους πεζών αποδίδεται στα κινητά
Αλλού το μυαλό τους

 


Τα κινητά δεν αποσπούν την προσοχή μόνο των οδηγών.

 

Οι αριθμός των πεζών που σκοτώθηκαν σε τροχαία ήταν πέρυσι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια, μια ραγδαία αύξηση που αποδίδεται εν μέρει στα κινητά τηλέφωνα που αποσπούν την προσοχή.
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Συλλόγου Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων (GHSA) στη διάρκεια του 2016 αναφέρθηκαν 6.000 θάνατοι πεζών, αριθμός αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το 2015. Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια οι θάνατοι πεζών αυξάνονται τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι ο συνολικός αριθμός θανάτων σε τροχαία.
Η έκθεση αποδίδει την αύξηση σε μια ποικιλία παραγόντων, ανάμεσά τους η χρήση κινητού τηλεφώνου από τους πεζούς και τους οδηγούς.
Άλλοι παράγοντες είναι η αύξηση των χιλιομέτρων που οδηγεί ο μέσος οδηγός σε διάστημα ενός χρόνου (λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και μείωσης των τιμών του πετρελαίου) και η αύξηση στο περπάτημα και το τρέξιμο για φυσική άσκηση ή για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.
Σημαντικός παράγοντας είναι και το αλκοόλ, με το 34% των πεζών και το 15% των οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρα ατυχήματα να βρίσκονται υπό την επήρεια.
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία από όλες τις αμερικανικές πολιτείες για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500137214&ref=newsletter

 

ΗΠΑ: 6.000 θάνατοι πεζών σχετίζονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων

 

Ραγδαία αύξηση στους θανάτους πεζών έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ και κύριος λόγος για αυτό είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή ενώ διασχίζουν έναν δρόμο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο σχετική έκθεση του αμερικανικού Συλλόγου Οδικής Ασφάλειας, το 2016 σημειώθηκαν 6.000 θάνατοι πεζών, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Επιπλέον, τα τελευταία 6 χρόνια, οι θάνατοι πεζών έχουν αυξηθεί κατά τέσσερις φορές σε σύγκριση με το συνολικό ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο πιο συνήθης παράγοντας για τέτοιου είδους ατυχήματα είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων.
«Ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του αριθμού των θανάτων πεζών πιθανόν οφείλεται στη χρήση smartphones από όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου, κάτι που αποσπά την προσοχή τόσο των οδηγών όσο και των πεζών», αναφέρεται στην έκθεση.
Άλλοι παράγοντες που έχουν συμβάλει στην αύξηση τέτοιου είδους ατυχημάτων είναι η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς το 34% των πεζών και το 15% των οδηγών που έχασαν τη ζωή σε θανατηφόρα ατυχήματα, βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης.
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από όλες τις αμερικανικές πολιτείες το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Έως 9-10-2020 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Websites: https://www.hmu.gr/ee

Facebook: https://www.facebook.com/ee.chania.hmu.gr/

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Γραμματέας Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Σπουδών
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος
Αντώνιος Κωνσταντάρας, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr