2017-12-28: Χάθηκε πανάκριβος ρωσικός δορυφόρος - Τον προγραμμάτισαν με λάθος συντεταγμένες…

 

Χάθηκε πανάκριβος ρωσικός δορυφόρος
Τον προγραμμάτισαν με λάθος συντεταγμένες…

 

Ένα λάθος προγραμματισμού -πλήγμα στο κύρος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας- ευθύνεται για την απώλεια ενός πανάκριβου δορυφόρου τον περασμένο μήνα.
Η Roscosmos είχε ανακοινώσει στα τέλη Νοεμβρίου ότι έχασε την επαφή με τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteor-M, μετά την εκτόξευση του πυραύλου που τον μετέφερε από το νέο κοσμοδρόμιο Vostochny στη ρωσική άπω Ανατολή. Κι όπως αποκάλυψε τώρα, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο Rossiya 24, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η απώλεια του δορυφόρου οφείλεται σ’ ένα ανθρώπινο λάθος.
Ο πύραυλος που μετέφερε τον κόστους 45 εκ. δολαρίων Meteor-M κι άλλους 18 μικρότερους δορυφόρους που ανήκαν σε εταιρείες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, είχε προγραμματιστεί με λάθος συντεταγμένες. «Ο πύραυλος προγραμματίστηκε λες και εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ» [στο Καζακστάν], είπε ο Ρογκόζιν. «Έκαναν λάθος στις συντεταγμένες».
Το διαστημικό κέντρο Vostochny βρίσκεται μέσα στα πυκνά δάση της τάιγκα στην περιοχή Αμούρ της Ρωσίας. Εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους, ένα 24ωρο αφότου μια τεχνική βλάβη ανάγκασε τους υπευθύνους να αναβάλουν την κοπή της κορδέλας παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
 

Πηγή:

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Έως 9-10-2020 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Websites: https://www.hmu.gr/ee

Facebook: https://www.facebook.com/ee.chania.hmu.gr/

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Γραμματέας Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Σπουδών
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος
Αντώνιος Κωνσταντάρας, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr