2017-10-23: Ένα smartphone στη μάχη κατά των χημικών

 

Ένα smartphone στη μάχη κατά των χημικών
Έφθασε στην Ελλάδα η εφαρμογή

 

Έφθασε και στην Ελλάδα η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με τη βοήθεια της οποίας ανιχνεύονται επικίνδυνες ουσίες στα προϊόντα που αγοράζουμε από τα ράφια των καταστημάτων.
Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Ήδη σε 13 ευρωπαϊκές χώρες τρέχει σχετικό πρόγραμμα («Life») με την ονομασία «Ask Reach» για τη δημιουργία σχετικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τα Νέα, μέσω της εφαρμογής αυτής οι πολίτες της ΕΕ λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες για Ενώσεις Πολύ Υψηλής Ανησυχίας (SVHCs) στα είδη και αντικείμενα που σκοπεύουν να αγοράσουν.
Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται (από τον περασμένο μήνα) με τον συντονισμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ecocity και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Οι Ενώσεις Πολύ Υψηλής Ανησυχίας περιλαμβάνουν καρκινογόνες ουσίες, ορμονικούς διαταράκτες και ενώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά προβλέπει την υποχρέωση να κοινοποιούνται οι πληροφορίες που αφορούν στις προαναφερόμενες ενώσεις.

Πηγή: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500169704

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Έως 9-10-2020 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Websites: https://www.hmu.gr/ee

Facebook: https://www.facebook.com/ee.chania.hmu.gr/

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Γραμματέας Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Σπουδών
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος
Αντώνιος Κωνσταντάρας, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr