2017-04-11: Κινήσεις που μαρτυρούν PIN καταγράφουν οι αισθητήρες smartphone

 

Κινήσεις που μαρτυρούν PIN καταγράφουν οι αισθητήρες smartphone
Ακαδημαϊκή έρευνα

 


O τρόπος που κρατάτε το smartphone σας όταν εισάγετε κωδικούς μπορεί να αποδειχτεί αρκετός για να τους αποκαλύψει κανείς, διαπίστωσαν Βρετανοί ειδικοί.

 

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Newcastle διαπίστωσαν ότι είναι εφικτό να μεταβιβαστούν καταγραφές από τους αισθητήρες προσανατολισμού, κατεύθυνσης και κίνησης, κοινούς στην πλειονότητα των smartphone σε δικτυακούς τόπους. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να μαντέψει κανείς τετραψήφια PIN ή password, γράφει η βρετανική Telegraph, αν και υπό προϋποθέσεις.
Το πείραμα που έγινε στο τμήμα Computer Science με επικεφαλής την Δρ Μάριαμ Μεεντεζάντ (Mehrnezhad) ξεκίνησε ζητώντας από χρήστες να εισάγουν πέντε φορές 50 γνωστά εκ των προτέρων PIN. Από την εισαγωγή τους, μελέτησαν ό,τι κατέγραφαν οι αισθητήρες για την κατεύθυνση, την κίνηση και το ίχνος της κίνησης των δακτύλων του χρήστη. Έπειτα, κατάφεραν να μαντέψουν με επιτυχία 70% από την πρώτη προσπάθεια τους τετραψήφιους κωδικούς και με επιτυχία 100% στην πέμπτη προσπάθεια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι δικτυακοί τόποι μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν τις καταγραφές των επίμαχων αισθητήρων -το γυροσκόπιο, το επιταχυνσιόμετρο και αισθητήρα κίνησης- χωρίς να χρειαστεί η συναίνεση του χρήστη. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι οι καταγραφές αυτές μπορεί να φανερώσουν PIN και password και φοβούνται περισσότερο την κάμερα ή το μικρόφωνο της συσκευής τους.
Οι ερευνητές ενημέρωσαν σχετικά τις εταιρείες ανάπτυξης των δημοφιλέστερων browser, εντούτοις καταθέτουν ότι το πρόβλημα έγκειται στο χειρισμό των καταγραφών των αισθητήρων που δεν είναι ενιαίος στη βιομηχανία, οπότε η λύση δεν μπορεί παρά να διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
Παρεμπιπτόντως... θα συμφωνήσετε πως είναι εξαιρετικά εύκολο να μαντέψει κανείς το μοτίβο που εισάγετε για να ξεκλειδώσετε το smartphone σας, ενώνοντας διαδοχικές τελείες -αρκεί να παρατηρήσει κατ'επανάληψη την κίνηση του χεριού σας ακόμα και χωρίς να βλέπει την οθόνη του κινητού σας.

Πηγή: http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500138931

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Έως 9-10-2020 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Websites: https://www.hmu.gr/ee

Facebook: https://www.facebook.com/ee.chania.hmu.gr/

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Γραμματέας Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Σπουδών
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος
Αντώνιος Κωνσταντάρας, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr