2017-04-24: Η Apple εκπαιδεύει αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια, ίσως όχι δικά της

 

Η Apple εκπαιδεύει αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια, ίσως όχι δικά της
Υπό δοκιμή, στην Καλιφόρνια

 

Αυτοκίνητα που οδηγούν μόνα τους -ειδικά εξοπλισμένα Lexus SUV- δοκιμάζονται ήδη από το 2015 στην Καλιφόρνια από την Google (Waymo).

 

Η έγκριση που παραχώρησε η αρμόδια οδική υπηρεσία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ στην Apple για την εκπαίδευση οδηγών ασφαλείας σε αυτόνομα οχήματα, συνιστά μια ακόμα ένδειξη της ενασχόλησης του τεχνολογικού κολοσσού με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, όχι όμως και απόδειξη για την ύπαρξη του iCar.
Η πολιτεία αποκάλυψε τα πολυσέλιδα έγγραφα της σχετικής αίτησης στο πρακτορείο Reuters. Aπό τα έγγραφα αυτά είναι φανερή η εμπλοκή της Apple στο εγχείρημα, εντούτοις δεν αποδεικνύει ότι η Apple κατασκευάζει το δικό της αυτόνομο όχημα, όπως για παράδειγμα η Waymo της Google ή, η Tesla.
Μέρος της αίτησης της Apple ήταν ένα 10σέλιδο έγγραφο εκπαίδευσης, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με χειριστές που αναλαμβάνουν τον χειροκίνητο έλεγχο του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια δοκιμών ενός συστήματος που αποκαλείται «πλατφόρμα ανάπτυξης». Η Apple πάντως, αρνείται να σχολιάσει την αποκάλυψη, διατηρώντας άκρα μυστικότητα στα σχέδιά της.
Το σχέδιο για την εκπαίδευση στην πλατμόρμα ανάπτυξης έχει σαφώς δεδηλωμένο σκοπό «την εκπαίδευση οδηγών ασφαλείας σε διαφορετικές συνθήκες αυτόνομης οδήγησης». «Η πλατφόρμα ανάπτυξης θα ελέγχεται ηλεκτρονικά (π.χ. με joystick) και οι οδηγοί ασφαλείας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουν και να αναλάβουν τον έλεγχο». αναφέρεται επίσης στο ίδιο έγγραφο.
Διαφορετικά σενάρια περιγράφονται, που αφορούν στην οδήγηση με υψηλή ταχύτητα, σε κλειστές στροφές ή κατά την αλλαγή λωρίδας. Σε επιστολή της Apple στο αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας οχημάτων αναφέρεται επίσης ότι η επίμαχη πλατφόρμα «θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει δεδομένα πριν από μια σύγκρουση».
Εντούτοις, τα έγγραφα αυτά δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας αυτόνομης οδήγησης ή άλλες τεχνικές λεπτομέρειες και δεν αναφέρεται στους κρίσιμους αισθητήρες που θα φέρουν τα τρία οχήματα για τα οποία έλαβε άδεια η Apple (Lexus RX450h, 2015). Τέλος, η άδεια δεν θα πρέπει να θεωρείται απόδειξη ότι η Apple κατασκευάζει το δικό της αυτόνομο όχημα, καθώς θα μπορούσε να αναπτύσσει μια λύση, η οποία θα ενσωματώνεται σε αυτοκίνητα κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Πηγή: http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500140686

 

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Κέντρο παιδείας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της ανώτατης εκπαίδευσης στα Χανιά, για τις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, τους αυτοματισμούς, τα laser, τα δίκτυα, τους υπολογιστές, την πληροφορική, τη βιοϊατρική τεχνολογία και τα αμυντικά συστήματα.

ΠΜΣ "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών"
Έως 9-10-2020 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στον επόμενο κύκλο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών".

Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανικών
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ρωμανού 3, ΤΕΙ, Χαλέπα, 73133 Χανιά
Fax: 28210 23003

Websites: https://www.hmu.gr/ee

Facebook: https://www.facebook.com/ee.chania.hmu.gr/

Γραμματεία
Νίκη Γείτονα, Γραμματέας Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Σπουδών
Τηλ: 28210 23058
Email: gitona@hmu.gr

Καλλιόπη Γκατζούνη, Γραμματέας
Τηλ: 28210 23008
Email: gatzouni@hmu.gr

Πρόεδρος
Αντώνιος Κωνσταντάρας, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23006
Email: akonstantaras@hmu.gr

Διευθυντής ΠΜΣ
Ιωάννης Βαρδιάμπασης, Αν. Καθηγητής
Τηλ: 28210 23059, 23029
Email: ivardia@hmu.gr