Φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης αντιμέτωποι με επιπτώσεις φυσικών καταστροφών

"Joint Effort 2015 - Κοινή Προσπάθεια 2015"

Συμμετοχή για πρώτη φορά φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του  ΤΕΙ Κρήτης σε παιχνίδι προσομοίωσης (simulation game) για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. 

Θέμα του Σεναρίου: Εκτεταμένες πλημμύρες σε περιοχές της λίμνης Βικτώριας (Αφρική).   

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σενάριο: η λίμνη Βικτώρια πλημμύρισε με αποτέλεσμα να πληγούν αρκετές περιοχές γύρω της. Τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με κοινωφελείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις εγκατέστησαν σκηνές για τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν. Οι φοιτητές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που ακολούθησε όπως π.χ. την έλλειψη προμηθειών (νερό, φαγητό, φάρμακα, σκηνές ), την εμφάνιση ασθενειών, την αναγκαστική μετανάστευση των πληγέντων σε γειτονικές πόλεις κλπ . Σαράντα φοιτητές από πέντε πανεπιστήμια (OTH Regensburg, του German-Jordanian University in Amman, του University of Glasgow και του Charles University of Prague) και από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους έλαβαν μέρος. Η προσομοίωση είχε διάρκεια τριών ημερών (06-07 & 08 Φεβρουαρίου 2015) και διεξήχθη μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι συμμετέχοντες ήταν χωρισμένοι σε ομάδες υποδυόμενοι  ρόλους διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και έπρεπε να ανταπεξέλθουν κάτω από «αληθοφανείς συνθήκες».

Η ομάδα των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, απαρτιζόταν από τη Μαρία Αεράκη και το Φάνη- Ιωάννη Γλαρέντζο, οι οποίοι είχαν το ρόλο του «Οικονομικού Τμήματος» των Ηνωμένων Εθνών (Financial Department of United Nations Development Programmee). Στο ρόλο αυτό είχαν την ευθύνη για την λήψη αποφάσεων χρηματοδότησης προγραμμάτων βελτίωσης/αποκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους χρηματικούς και μη πόρους. Οι φοιτητές έλαβαν αρχικά ένα χρονοδιάγραμμα για την πορεία της κρίσης και επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες, όπως οι αποστάσεις μεταξύ των περιοχών, η κουλτούρα των ανθρώπων, γενικές πληροφορίες για το κράτος της Κένυας κλπ., ώστε να γνωρίζουν  τι θα αντιμετώπιζαν κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης. Στη συνέχεια με συγκεκριμένο προϋπολογισμό (budget) σε χρήματα , συγκεκριμένες ποσότητες υλικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, κλήθηκαν να διαμορφώσουν ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ώστε αφενός να βελτιώσουν άμεσα την κατάσταση που επικρατούσε στην πληγείσα περιοχή αφετέρου να θέσουν βάσεις για να αποκατασταθούν κατεστραμμένες υποδομές. Από το σενάριο δεν απουσίαζαν και παντελώς αναπάντεχα γεγονότα που δημιουργούσαν πρόσθετα προβλήματα όπως τρομοκρατική επίθεση και απαγωγή μέλους οργάνωσης που βοηθούσε στην επίλυση προβλημάτων.   

Οι φοιτητές δηλώσαν (φωτογραφία: από δεξιά προς αριστερά)

Florian Reusner (φοιτητής του Τμήματος International Relations and Management του OTH Regensburg και Μέλος της οργανωτικής ομάδας της εικονικής προσομοίωσης (simulation game): "Kάθε εξάμηνο διοργανώνονται ένα με δύο simulation games, τα οποία οργανώνονται από φοιτητές και απευθύνονται σε φοιτητές. Οι προσομοιώσεις έχουν Ευρωπαϊκή εμβέλεια και αναλόγως του θέματος υπάρχουν συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς (πχ. Παγκόσμια Τράπεζα, Ηνωμένα Έθνη, WWF) και επιχειρήσεις όπως η IBM."       

Φάνης-Ιωάννης Γλαρέντζος: Ήταν διασκεδαστικό να συμμετέχεις για τρεις μέρες με άλλους φοιτητές από διάφορους τομείς και καθένας να αποτελεί κομμάτι του εγκεφάλου που λαμβάνει αποφάσεις. Στην αρχή ήμουν φοβισμένος, αλλά ο κ. Ξανθός με παρότρυνε να το προσπαθήσω και να συμμετέχω. Τα οφέλη της συμμετοχής μου σε αυτή τη προσομοίωση είναι πολλά, αλλά τα σημαντικότερα είναι η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και η εργασία σε αληθοφανείς συνθήκες.

Μαρία Αεράκη: Είναι αρκετά δύσκολο να επικοινωνείς με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες. Η εμπειρία στην προσομοίωση αυτή ήταν ότι καλύτερο έχω συναντήσει στις σπουδές μου. Μπορεί κανείς να βιώσει πως λειτουργούν τεράστιοι οργανισμοί κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες. Από τη προσομοίωση αποκόμισα σημαντικές γνώσεις, αλλά σημαντικότερη είναι η συνεργασία.

Οι Υπεύθυνοι Καθηγητές ήταν ο Δρ. Γεώργιος Ξανθός (ΤΕΙ Κρήτης) και ο Dr. Markus Bresinsky (OTH Regensburg).

Ημερομηνία: 
21/04/2015