Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΕΕ σε απόφοιτο του ΤΕΙ Κρήτης

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των βραβείων της Ευρωπαϊκής ένωσης για το έτος 2015, που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, τα οποία θεωρούνται τα μεγαλύτερου κύρους βραβεία στην Ευρώπη. Τεράστια διάκριση για την χώρα μας, αφού η Ελλάδα κερδίζει τρία βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra.

Ένας εκ των βραβευθέντων  είναι ο  Χατζάκης Γιώργος, Μηχανολόγος Μηχανικός TE (απόφοιτος ΤΕΙ Κρήτης), που διακρίθηκε για την πλούσια δράση και συνεισφορά του στην διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζάκης, βραβεύεται για την πρόταση που κατέθεσε και αφορά την αποκατάσταση του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στο κόσμο, αυτό του Οροπεδίου Λασιθίου.

Η Αναστήλωση του Αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου με διάτρητα πανιά αποτελεί μια ευφυή ιδέα, αφού σε δυνατούς ανέμους η ισχυρή πίεση που δέχεται το πανί αναγκάζει τις μικροσκοπικές τρύπες λόγω της ελαστικότητας τους να ανοίγουν, εκτονώνοντας έτσι την πίεση που δέχεται το πανί. Αντίθετα, όσο λιγοστεύει η ένταση του ανέμου, τόσο μειώνεται και η πίεση που ασκεί στο πανί, οι τρύπες δεν ανοίγουν για να διαπεράσει εύκολα ο αέρας, με αποτέλεσμα ο Ανεμόμυλος να περιστρέφεται κανονικά αντλώντας νερό, παραμένοντας παραγωγικός. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα αυτοπροστασίας των Ανεμόμυλων απέναντι στους ισχυρούς και καταστροφικούς ανέμους.

Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή σε είκοσι Ανεμόμυλους της περιοχής, επιβεβαίωσαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα για τα πλεονεκτήματα των διάτρητων πανιών.

Στα πλεονεκτήματα των διάτρητων πανιών συγκαταλέγονται, ο μεγάλος χρόνος ζωής τους και η χρήση τους σε άλλες εφαρμογές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους.

Η καινοτομία της συγκεκριμένης πρότασης έχει να κάνει με το υλικό των πανιών, τα οποία είναι ελαστικά πολυεστερικά διάτρητα πανιά, τα οποία έχουν την ικανότητα να ανοιγοκλείνουν το μέγεθος των οπών τους ανάλογα την ένταση των ανέμων. Τα συγκεκριμένα πανιά έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά σε 20 Ανεμόμυλους στην περιοχή του Λασιθίου με άριστα αποτελέσματα, αποτελώντας την μοναδική ίσως ελπίδα για την αναβίωση του επιβλητικού αυτού αιολικού πάρκου. Για την συγκεκριμένη εφαρμογή των διάτρητων πανιών ο κ. Χατζάκης έχει αποκτήσει βραβείο ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι. και το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης των πανιών αυτών.

Η εκδήλωση για την απονομή των ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου στο Δημαρχείο του Όσλο.

Ημερομηνία: 
30/04/2015