Νέα διεθνής ακαδημαϊκή πρωτοπορία του ΤΕΙ Κρήτης

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια παγκόσμια έκρηξη ενδιαφέροντος στον τομέα των οργανικών/εύκαμπτων ηλεκτρονικών. Πλεονεκτήματα που αξίζει να επισημανθούν σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνολογία πυριτίου είναι το χαμηλό κόστος, η απλή διαδικασία παρασκευής τους, η ικανότητα ανάπτυξης σε μεγάλες διαστάσεις, ακόμα και σε εύκαμπτα υποστρώματα, αλλά και η δυνατότητα καθορισμού βασικών λειτουργικών χαρακτηριστικών τους.

Η ομάδα Νανοϋλικών και Οργανικών Ηλεκτρονικών” του Κέντρου Τεχνολογίας Υλικών και Φωτονικής του ΤΕΙ Κρήτης, για ακόμα μια φορά πρωτοπορεί στην επιστημονική κοινότητα μέσω του συντονισμού της δράσης Erasmus LLP (συμμετείχαν ο Αν. Καθηγητής Εμμ. Κυμάκης και ο Επ. Καθηγητής Κων/νος Πετρίδης).

Στόχος είναι η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη θεματική ενότητα των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Η εν λόγω πρόταση εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΤΕΙ Κρήτης είναι το μόνο Ελληνικό ΑΕΙ με εγκεκριμένη πρόταση.

Στις 25/9/2015, πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος στο ξενοδοχείο Dolphin Bay στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, όπου επικυρώθηκαν οι δράσεις για την υλοποίηση του μεταπτυχιακού προγράμματος τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ των ερευνητών από κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και των στελεχών εταιριών τεχνολογίας αιχμής που απαρτίζουν την κοινοπραξία, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Καθ. G. Lanzani, διευθυντής του Center for Nano Science and Technology του Istituto Italiano di Tecnologia. 

Η κοινοπραξία περιλαμβάνει κορυφαία Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εταιρίες τεχνολογίας:

 1. ΤΕΙ Κρήτης, Κέντρο Τεχνολογίας Υλικών & Φωτονικής (Συντονιστής)
 2. Imperial College London (UK)
 3.  Oxford University (UK)
 4. Politechnico di Milan (Italy)
 5.  St Andrews University (UK)
 6. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
 7. Johannes Keppler University of Linz (Austria)
 8. Groningen University (Netherlands)
 9. Universität Erlangen (Germany)
 10. Nanoforce Technology (UK) 
 11. Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ΙΤΕ
 12. CERADROP (France)
 13. BENEQ (Finland) 
 14. Aixtron ( Germany)
 15. Technion Israel Institute of Technology

Στο κοινό αυτό Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Τίτλο έχουν ενδιαφερθεί να συμμετάσχουν Πανεπιστήμια που είναι εκτός του αρχικού consortium, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το King Abdullach University of Sciences and Technology από την Σαουδική Αραβία και το Πολυτεχνείο της Δρέσδης από την Γερμανία. Στα μελλοντικά σχέδια του προγράμματος είναι η διάδοση του σε περιοχές εκτός Ευρώπης μέσω της ανάπτυξης της online έκδοσης του σε διάφορες γλώσσες.  

Ημερομηνία: 
03/10/2015