ΤΕΙ και Περιφέρεια Κρήτης κατά του βακτηρίου Xyllela

Προγραμματική σύμβαση για την πρόληψη του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella που απειλεί κυρίως την ελιά αλλά και άλλες καλλιέργειες στο νησί υπέγραψε το ΤΕΙ Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης.

Η σύμβαση με προϋπολογισμό έργου 30.000 ευρώ υπογράφηκε στη Περιφέρεια από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελο Καπετανάκη και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστα Φωτάκη, και του επιστημονικού υπεύθυνου εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας-Βακτηριολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτριου Γκούμα.  

Βασικός στόχος είναι η ανάλυση σημαντικού αριθμών δειγμάτων (σύνολο 370) από ελιές και άλλους δυνητικούς ξενιστές, η εκπαίδευση- εξοικείωση τεχνικού προσωπικού στη μεθοδολογία ανίχνευσης ή/και απομόνωσης του παθογόνου, έτσι ώστε το εργαστήριο να μπορέσει να διαχειριστεί μελλοντικά τον όγκο των αναλύσεων που πιθανά να απαιτηθούν.

«Η μελέτη θα προετοιμάσει , προσαρμόσει και θα οργανώσει τις  υπάρχουσες ερευνητικές δομές θα συμβάλλει στην έγκυρη , έγκαιρη και άμεση ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης για την υπάρχουσα κατάσταση» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη. 

Μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή του ερευνητικού έργου το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης θα παρουσιάσουν σε ανοικτή εκδήλωση τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας.

Πηγή

Ημερομηνία: 
23/12/2015