Σεμινάριο για την «Εξατομικευμένη Διατροφή»

Τα Σαββατοκύριακα 19 - 20 Μαρτίου 2016 και 26 - 27 Μαρτίου 2016 στις εγκαταστάσεις του ΤΕI Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Οι εξελίξεις στην επιστήμη της Διατροφογενετικής/Διατροφογενωμικής και Φαρμακογενωμικής είναι ραγδαίες και μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά τους επαγγελματίες υγείας, και ιδιαίτερα τους διαιτολόγους, σε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών/πελατών τους, παρέχοντας τους πλήρως εξατομικευμένη διατροφή για πρόληψη ή/και θεραπεία ασθενειών.

Οι εξελίξεις στη μοριακή βιολογία είναι ραγδαίες. Καθημερινά δημοσιεύονται μεγάλες μελέτες που αφορούν στην αλληλεπίδραση γενετικών παραγόντων με διαφόρους παράγοντες τρόπου ζωής και θεραπείας, όπως η διατροφή και το φάρμακο. Η γνώση των συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων και της σχέσης τους με τη διατροφή, αλλά και τα φάρμακα επιτρέπει σε αρκετές περιπτώσεις εξατομικευμένες συστάσεις, κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια. Λόγω της πληθώρας της πληροφορίας ο διαιτολόγος, αλλά και ο κάθε επιστήμονας υγείας είναι μάλλον αδύνατον να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, που είναι όμως καθοριστικές για την εργασία του, μιας και πλέον σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις γνωρίζοντας απλά το γενετικό προφίλ του ασθενούς του.

Μέσα από το συγκεκριμένο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουν για να είναι σε θέση να διαμορφώνουν διαιτολόγια και γενικότερα αλλαγές του τρόπου ζωής βασισμένα σε εξατομικευμένες ανάγκες (του εκάστου ατόμου που παρακολουθούν), οι οποίες προκύπτουν μέσα από τη γνώση της γενετικής πληροφορίας.

  • ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Διατροφογενετική. Στα πλαίσια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής/ εξάσκησης σε πραγματικά παραδείγματα (διαμόρφωση διαιτολογίου σε άτομα που ήδη γνωρίζουμε το γενετικό τους προφίλ) παράλληλα με τις διδασκαλίες.

Αφορά Διαιτολόγους και άλλους επιστήμονες υγείας που ασχολούνται με θέματα διατροφής και επιθυμούν να παρέχουν εξατομικευμένη συμβουλευτική (π.χ. ιατροί, νοσηλευτές, καθηγητές φυσικής αγωγής).

Το σεμινάριο θα διδαχθεί από υψηλά καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με πολυετή ερεύνα και εμπειρία στη Μοριακή Βιολογία και στη Φαρμακογενωμική άλλα και του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολόγιας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, με υψηλή θεωρητική κατάρτιση και πολυετή πρακτική επαγγελματική εμπειρία σε θέματα διαιτολογίας τόσο σε φυσιολογικές, όσο και σε παθολογικές καταστάσεις. Θα διεξαχθεί σε 2 θεωρητικές ενότητες των έξι ωρών και 2 ενότητες πρακτικής εξάσκησης τεσσάρων ωρών η κάθε μια. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν ολόκληρο το πρόγραμμα, θα χορηγηθούν σημειώσεις και βεβαίωση συμμετοχής.

Για το κόστος συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες:

email: info@diaviou.teicrete.gr, τηλέφωνο 2810-379177, (εργάσιμες ημέρες, 12:00 – 15:00).

Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: 22/02/2016 έως 16/03/2016

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Την αίτηση θα τη βρείτε στον σύνδεσμο: “Προκηρύξεις Προγραμμάτων” του ιστότοπου www.diaviou.teicrete.gr  

Ημερομηνία: 
21/02/2016