“Μόμο” του Μίχαελ Έντε από τη Θεατρική Ομάδα του ΤΕΙ Κρήτης

Η Θεατρική Ομάδα ΤΕΙ Κρήτης (Σχολές Ηρακλείου) παρουσιάζει τη  “Μόμο” του Μίχαελ Έντε στις 23 έως 26 και 28 έως 30 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του Κλειστού Γυμναστηρίου "Μάρκος Καραναστάσης"

Μία συναρπαστική παραβολή για την αεικίνητη, ανήσυχη εποχή μας, που διαδραματίζεται στη χώρα της φαντασίας. Παραμύθι και πραγματικότητα συνάμα, τωρινή και μελλοντική, γεμάτη ερωτηματικά που αντικαθρεφτίζονται στις μορφές και στα πεπρωμένα, να τι είναι η ιστορία της Μόμο. Μέσα απ' τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού, της τρυφερής, γενναίας αλλά και αποφασιστικής Μόμο, ο κόσμος μας φαίνεται και σήμερα πλούσιος σε θαύματα και μυστήρια όσο και σε περασμένες εποχές. Κι ο χρόνος που κυλά είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μας, είναι η ζωή, και η ζωή ζει μέσα στην καρδιά. Είναι το ζωντανό σύμβολο που επικυρώνει την ανάγκη του ανθρώπου ν' αγωνιστεί για ό,τι ανθρώπινο υπάρχει μέσα του.

Μίχαελ Έντε 
Ο Μίχαελ Έντε γεννήθηκε το 1929 στη Βαυαρία και ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ήταν γιος του σουρεαλιστή ζωγράφου Έντκγαρ Έντε.  Στην ηλικία των δεκατεσσάρων καλείται να υπηρετήσει τον γερμανικό στρατό, ο ίδιος σκίζει τα χαρτιά της επιστράτευσης του και παίρνει μέρος στην αντίσταση εκτελώντας χρέη πληροφοριοδότη του κινήματος. Το 1957 γράφει ένα μεγάλο παιδικό βιβλίο για να ξεφύγει από τη σκιά της διδακτικής του Μπρεχτ. Απ αυτό προέρχονται τα δυο μυθιστορήματα "Ο Τζιμ Κνοπφ και ο οδηγός της ατμομηχανής" (1960) και "Ο Τζιμ Κνοπφ και οι άγριοι 13" (1961). Το πρώτο παίρνει αμέσως το γερμανικό βραβείο παιδικού βιβλίου (Βιβλίου Νεότητας). Το 1973 εκδίδεται "Η Μόμο" που παίρνει το ίδιο βραβείο. Η "Ιστορία χωρίς τέλος" εκδίδεται το φθινόπωρο του 1979 και βρίσκεται συνέχεια από το 1980 στη λίστα των μπεστ σέλερ. Τέλος, στο Ρέτζιο πήρε το σημαντικότερο ιταλικό βραβείο πολιτισμού, το Bronzi di Riace. Απεβίωσε το 1995 από καρκίνο σε ηλικία 65 χρόνων.

Ημερομηνία: 
23/05/2016