CretAgroTech: Αναβάθμιση λειτουργίας Αγροκτήματος ΤΕΙ Κρήτης

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ “CretAgroTech”.

Σε πρόταση που είχε υποβληθεί τον Αύγουστο 2016, μετά από συνεργασία των μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Γεωπονικής Σχολής και της Διεύθυνσης του Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης με τίτλο: “CretAgroTech: Επιστημονικό-Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό Πάρκο Αγροκτήματος ΤΕΙ Κρήτης”, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση περίπου ενός εκατομμύριου ευρώ (επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη 947.583,20€), από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Η πρόταση αυτή αξιολογήθηκε με πολύ υψηλή βαθμολογία μεταξύ των 5 καλύτερων προτάσεων σε εθνικό επίπεδο, που σημειωτέον ήταν πολύ κοντά βαθμολογικά, ανάμεσα σε 23 φορείς που συμμετείχαν στην Δράση 14.6iv.33.33.1: “Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την ανάδειξη επιστημονικών – πολιτιστικών – περιβαλλοντικών πάρκων”. Το ποσό αυτό, για το οποίο προ ημερών (4/10) δημοσιοποιήθηκε η Απόφαση Ένταξης της Πράξης Χρηματοδότησης από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ, κα Φωτονιάτα, του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα διατεθεί για την βελτίωση των υποδομών του Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης με τη μετατροπή του στο πρώτο Επιστημονικό – Περιβαλλοντικό - Πολιτιστικό Πάρκο, που ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει και ως πλήρως επισκέψιμο με τη σταδιακή αναβάθμιση του σε βάθος 5-ετούς εκπόνησης του εν λόγω Επιχειρησιακού Προγράμματος με την επωνυμία “CretAgroTech”.

Περιληπτικά οι καινοτομίες του έργου μπορούν να συνοψισθούν στα παρακάτω:

1. Διατήρηση της ενδημικής και σπάνιας χλωρίδας της Κρήτης. Δημιουργία μιας μικρογραφίας των πεδινών, ημιορεινών και ορεινών όγκων της Κρήτης, που θα φιλοξενήσει και θα συμβάλει στη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη των σπάνιων και απειλούμενων αυτοφυών και ενδημικών ειδών της μοναδικής κρητικής χλωρίδας, στο συγκεκριμένο και ελεγχόμενο επιστημονικά χώρο του προτεινόμενου Βοτανικού Πάρκου.

2. Ορισμένα σπάνια είδη υπάρχουν στους ελάχιστους ελληνικούς βοτανικούς κήπους, σε κανένα όμως από αυτούς δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα τα αυτοφυή και ενδημικά φυτά της Κρήτης.

3. Η ιδιαίτερη θέση του ΤΕΙ Κρήτης και του προτεινόμενου Βοτανικού – Επιστημονικού – Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Πάρκου με το ακρωνύμιο, “CretAgroTech” στην εγγύτερη περιαστική ζώνη της πόλης του Ηρακλείου, η δυνατότητα ένταξης του στον συνολικό ιστό πρασίνου της πόλης, καθώς και η δυνατότητα στήριξης του έργου από το επιστημονικό προσωπικό όχι μόνο του ΤΕΙ (Γεωπονικής Σχολής κυρίως) αλλά και άλλων φορέων (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Δασική Υπηρεσία, ΕΛΓΟ, κ.λπ.)

4. Αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής με άμεσο όφελος όχι μόνο για την πόλη  του Ηρακλείου, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς θα αποτελεί έναν ανοιχτό επισκέψιμο χώρο επιστήμης και πολιτισμού.

5. Αναβάθμιση λειτουργίας του υπάρχοντος «Επιδεικτικού Αμπελώνα Συλλογής, Διατήρησης και Εξυγίανσης γηγενών ποικιλιών της Κρήτης και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου». Όλη η παραπάνω δραστηριότητα θα αποτελέσει έμπρακτη αποδοχή του Πρωτόκολλου Ναγκόγια για την Προστασία της Βιοποικιλότητας (και στην αμπελουργία), και θα λειτουργήσει ως εναρκτήριο υλικό για τη δημιουργία Ποιοτικού και Εγγυημένου (Πιστοποιημένου) Αμπελουργικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού

6.   Εγκατάσταση Νέου Πιλοτικού Επισκέψιμου Αμπελώνα έκτασης εννέα (9) στρεμμάτων.

     Το αμπελοοινικό υλικό του Νέου Πιλοτικού Επισκέψιμου Αμπελώνα θα χρησιμοποιείται για τις δοκιμές μικροοινοποιήσεων (παραγωγή παραδοσιακών αλλά και νέων πειραματικών οίνων), που θα πραγματοποιούνται από τις διατριβές των προ- και μεταπτυχιακών φοιτητών στο ήδη υπάρχον πρότυπο οινοποιείο του Αγροκτήματος  προς όφελος όχι μόνο της επιστήμης της τεχνολογίας τροφίμων, αλλά και των συνεργασιών που θα προκύψουν από την ωφέλιμη αλληλεπίδραση μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Κρήτης (Γεωπονική Σχολή) και της ισχυρής οινοπαραγωγικής δραστηριότητας που υπάρχει στο νησί, ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία.

7. Για τη δημιουργία τόσο του Επιδεικτικού Αμπελώνα Συλλογής Γηγενών όσο και του Νέου Πιλοτικού Επισκέψιμου Αμπελώνα θα ακολουθηθεί καινοτόμος μεθοδολογία εμπλουτισμού για τη συλλογή γηγενών ποικιλιών. Τα βήματα αυτά αναφέρονται ενδεικτικά ως :

A.  Επισήμανση, συλλογή & εγκατάσταση αμπελόφυτων.

B.  Εργαστηριακός έλεγχος φυτοϋγείας.

C.  Εξυγίανση μολυσμένων πρέμνων.

D.  Θα δημιουργηθεί Αρχείο φυτοϋγείας για κάθε πρέμνο-βιότυπο.

8.   Εκσυγχρονισμός Υφιστάμενης υποδομής πρότυπου Οινοποιείου της Γεωπονικής Σχολής του ΤΕΙ Κρήτης.

9.   Ανάδειξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα του προτεινόμενου έργου. Αξιοποίηση του νερού της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού της πόλης του Ηρακλείου. Επιπρόσθετα, στο προτεινόμενο έργο υπάρχει ανάδειξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της προμήθειας έξυπνων συστημάτων διαχείρισης φωτισμού

10. Λειτουργικότητα πράξης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της.  Η περιοχή του Αγροκτήματος απέχει μόλις 2 χλμ από το Κέντρο της πόλης. Το Αγρόκτημα του TEI Κρήτης υπάρχει από την αρχή της Ίδρυσης του εν λόγω ΤΕΙ, εξαιτίας κυρίως της ύπαρξης της Γεωπονικής Σχολής (Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων).

11. Το εν λόγω προτεινόμενο έργο ευελπιστούμε ότι θα μπορεί στο μέλλον να παράγει έσοδα, όπως προκύπτει και από την αρχική χρηματοοικονομική ανάλυση, τα οποία θα μπορούν να καλύπτουν μέρος των λειτουργικών εξόδων που θα απαιτούνται για τη συντήρηση της λειτουργίας του Αγροκτήματος, ενός έργου πνοής όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας του Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης συνολικά.

12. Στο εν λόγω έργο CretAgroTech, εμπεριέχονται 20 καταγεγραμμένες καινοτομικές δράσεις που το κάνουν εξαιρετικά ελκυστικό στους επισκέπτες του, ενώ έχουν επίσης καταγραφεί 20 Γενικά και 12 Ειδικά Περιβαλλοντικά, Επιστημονικά, Κοινωνικά και Οικονομικά Οφέλη.

Δείτε στο παρακάτω link  το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 20/10/2017 στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

http://www.neakriti.gr/default.aspx?page=newsdetail&DocID=1447211

Ημερομηνία: 
31/10/2017