Παρουσία του ΤΕΙ Κρήτης σε εκδηλώσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης

Εκδήλωση που διοργάνωσε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το Σάββατο 17-03-2018. 

Στις διήμερες εκδηλώσεις που συμμετείχαν επιστημονικοί φορείς μεταξύ των οποίων ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης κ. Χρήστος Φλώρος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας  και Τεχνολογίας Τροφίμων, κ. Φίλιππος Βερβερίδης, παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε τη σημασία που δίδει το υπουργείο στο ποιοτικό ελαιόλαδο επισημαίνοντας πως αυτή είναι και η υπεραξία του. Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης για την επίτευξη του στόχου απαιτεί οργάνωση των παραγωγών, εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Ένας από τους τρόπους να διασφαλιστεί η ποιότητα του κρητικού ελαιολάδου αλλά κυρίως η τιμή του είναι το χρηματιστήριο ελαιολάδου. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του στις διεθνείς αγορές, όπως ανέφερε ο  κ. Χρήστος Φλώρος, Αντιπρύτανης, ερευνητής - Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Κρήτης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα σύγχρονο χρηματιστήριο ελαιολάδου στο πρότυπο των εμπορευμάτων που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Μιλάμε για σύγχρονες συναλλαγές, έτσι ώστε να προωθήσουμε το ελαιόλαδο στο διεθνές εμπόριο, να αυξήσουμε τις αγορές και φυσικά να κερδίσουμε τις καλύτερες τιμές και από την πλευρά του παραγωγού αλλά και να υπάρξει η καλύτερη προώθηση του ελαιολάδου. Άρα, σκοπός μας είναι να αποδείξουμε ότι η τιμή του κρητικού ελαιολάδου δεν μπορεί να εξαρτάται από τιμές άλλων χωρών, όπως Ιταλία και Ισπανία. Το χρηματιστήριο έχει σχεδιαστεί σε θεωρητικό επίπεδο. Χρειάζεται μια καλύτερη οργάνωση μεταξύ των συνεταιρισμών των παραγωγών έτσι ώστε να οργανωθεί καλύτερα η τυποποίηση του ελαιολάδου σε σύγχρονες αποθήκες. Αυτό με τη σειρά του θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα χρηματιστήριο που όλοι αυτοί οι παραγωγοί θα συνδέονται με μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο καθένας θα μπορεί να αγοράζει και να πουλάει το ελαιόλαδο και έτσι θα μπορούμε να δεχόμαστε επενδυτές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μπορούν να αγοράζουν το κρητικό ελαιόλαδο. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται ότι η τιμή θα αυξάνεται και δεν θα εξαρτάται από άλλες χώρες τις οποίες ανέφερα προηγουμένως και θα είμαστε πρωτοπόροι στην τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου». 

Ο κ. Φίλιππος Βερβερίδης κοσμήτορας Γεωπονικής σχολής του ΤΕΙ Κρήτης μίλησε για τη σημασία της τυποποίησης του ελαιολάδου τονίζοντας μεταξύ άλλων. «Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μετρήσεις το λάδι μας είναι πολύ πλούσιο, στοιχείο το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε το οποίο συμβάλλει στην προώθηση αλλά και στο marketing των συγκεκριμένων προϊόντων. Η τυποποίηση πρέπει να είναι συνολική για όλο το λάδι. Δεν πρέπει να υπάρχει ατυποποίητο προϊόν. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσον αφορά στη συσκευασία, γιατί όλα αυτά προσιδιάζουν σε ένα καλύτερο και ανταγωνιστικό προϊόν, όχι μονάχα στην τοπική αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές, κάτι που άμεσα μας ενδιαφέρει. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχει καθυστέρηση σε πολλούς τομείς όπως και σε αυτόν. Η αλήθεια είναι πως όσο λιγότερη είναι η ενημέρωση του κόσμου, που αφορά στην παραγωγή σε τέτοια θέματα, τόσο πιο αργή είναι η εξέλιξη».

Πηγή: Ρεθυμνιώτικα νέα

Ημερομηνία: 
21/03/2018