Horizon Globe 2016

Φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο) του ΤΕΙ Κρήτης συμμετείχαν για 3η φορά σε παιxνίδι προσομοίωσης (simulation game) που φέτος είχε τον τίτλο "Horizon Globe 2016" και οργανώθηκε από τα Πανεπιστήμια Mannheim, Regensburg, (Γερμανία) και το πανεπιστήμιο του Dubrovnik (Κροατία). Η προσομοίωση αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων προσομοιώσεων στο ΤΕΙ Κρήτης (Globe 2015Joint Effort 2015). 

Ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης προσομοίωσης ήταν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες φοιτητές δεξιότητες σε: (α) Διαχείριση μεγάλου όγκου πληροφοριών, (β) Επικοινωνία με άτομα διαφορετικών χωρών, (γ) Εργασία  σε συνθήκες πίεσης και (δ) Οργάνωση γεγονότων.   

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης έχοντας  πάρει το ρόλο της “PRAKSIS”, μιας ελληνικής Μη -Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνταν  στο Αφγανιστάν, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα πολιτικού & πολιτιστικού χαρακτήρα. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των όποιων στρατηγικών που είχε σχεδιάσει η PRAKSIS , μεταξύ των  άλλων είχε να αντιμετωπίσει και την αρνητική δημοσιογραφική κριτική (από φοιτητές σε ρόλους δημοσιογράφων).

Την  ευθύνη συντονισμού είχαν οι φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων: Γλαρέντζος  Φάνης - Ιωάννης και Κουτσός Ηλίας.

Το ρόλο των δημοσιογράφων είχαν οι φοιτητές του Tμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων: Αβερκίου Αδαμαντίνη και Παπαστεργίου Στέλλα.

Ρόλους στη ΜΚΟ PRAKSIS είχαν οι φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων: Μάνος Ιατράκης, Madalin Botea, Φελίσια Βλας, Μαρία Βελόγλου, Βασιλική Καστρουνή, Εμμανουήλ Κουδουμάς, Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, Δικαία Σαχίνη, Ειρήνη Μιχελινάκη & Δέσποινα Καραμαρίτη.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Δρ. Γεώργιος Ξανθός (Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης) και  Prof. Markus Bresinsky (OTH Regensburg)

Γνώμες από φοιτητές που έλαβαν μέρος στην προσομοίωση :

Μάνος Ιατράκης: «Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω τις ικανότητές μου στην ομαδικότητα και τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μου παρά τις διχογνωμίες και τις εντάσεις, για την επίτευξη των στόχων στις δοκιμασίες της προσομοίωσης».

Madalyn Botea: «Μετά το πρόγραμμα προσομοίωσης έμαθα να λειτουργώ και να λαμβάνω αποφάσεις υπό πίεση. Με λίγα λόγια ήταν μια εμπειρία που πιστεύω ότι ενδυνάμωσε τις επικοινωνιακές και ηγετικές ικανότητες του καθένα ξεχωριστά»

Βασιλική Καστρουνή: «Νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω μέρος στην προσομοίωση γιατί έμαθα να συνεργάζομαι και να δουλεύω ομαδικά. Με βοήθησε να αναπτύξω την κριτική μου σκέψη μέσα από την λήψη σωστών αποφάσεων, ενώ κατάφερα να εφαρμόσω πρακτικά όλα όσα έμαθα στην σχολή σε ρεαλιστικές συνθήκες για να ανταπεξέλθω σε πραγματικά γεγονότα ως αυριανή επαγγελματίας»

Ηλίας Κουτσός: «Κάθε προσομοίωση σε σχέση με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι ένα πολύ σημαντικό και αναγκαίο κομμάτι που σου δίνει αρκετές γνώσεις και εμπειρίες. Κάθε περίπτωση προσομοίωσης είναι διαφορετική και αυτό είναι κάτι που το κάνει πολύ ωραίο. Προσωπικά είχα συμμετάσχει σε άλλη μία προσομοίωση ως ‘απλό μέλος’. Σε αυτήν εδώ την περίπτωση μου δόθηκε η ευκαιρία, από τον Φάνη να συμμετάσχω ως κάτι παραπάνω. Κάτι ενδιάμεσα σε μέλος και οργανωτής. Από τη μία είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω τις προκλήσεις που θα δοθούν στα παιδιά που συμμετέχουν και από την άλλη να είμαι παρών στην όλη διαδικασία από τη μεριά των παιδιών και να παρατηρώ και να καταγράφω τις ενέργειες που επέλεγαν. Γενικότερα ήταν πολύ ωραίο το κλίμα που υπήρχε και φυσικά θα ήθελα να το επαναλάβω»

Φάνης-Ιωάννης Γλαρέντζος: «Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για τη συνεχή ενδυνάμωση της σχέσης μας με το πανεπιστήμιο του Regensburg, μέσα από τα παιχνίδια προσομοίωσης στα οποία φέτος μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε ακόμη περισσότερους φοιτητές του ΤΕΙ και να μοιραστούμε την ομορφιά της προσομοίωσης. Ο ενθουσιασμός μου, επίσης, ως προς τους χαρακτήρες των φοιτητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό κοινό. Είμαι ευγνώμων που έχω τη δυνατότητα να συνεργάζομαι στενά με φοιτητές και από το ΤΕΙ και τη Γερμανία και κυρίως τον Florian Reusner με τους οποίους πραγματοποιούμε τέτοιου διαδραστικού χαρακτήρα projects»

Ημερομηνία: 
20/02/2017