Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικής Ευφυΐας

Στόχος και Αντικείμενο του Εργαστηρίου:

Η εκρηκτική ανάπτυξη και συλλογή ψηφιακής πληροφορίας συντέλεσε στο να χαρακτηρίζουμε την εποχή μας ως αιώνα της πληροφορίας. Σήμερα όμως, έχουμε υπερκορεστεί από την συγκέντρωση μια και αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την πληροφορία αυτή. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των δεδομένων και της πληροφορίας που διαθέτουμε ώστε να εκμαιεύσουμε εκμεταλλεύσιμη γνώση.

Το πεδίο αυτό θεωρείται ως το κλειδί για την εποχή της πληροφορίας, που θα μας ανοίξει την πόρτα της γνώσης. Το πεδίο που ασχολείται με αυτή την προσπάθεια έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα μεγάλο ερευνητικό τομέα της επιστήμης της πληροφορικής.

Τομείς Έρευνας:

  • Υπολογιστική Νοημοσύνη (Computational Intelligence): Μοντελοποίηση συστημάτων από δεδομένα, με χρήση μη παραμετρικών μοντέλων για αναγνώριση, κατάταξη και πρόβλεψη από δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα.

  • Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ (Digital Marketing): Αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση προωθητικών ενεργειών για την οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία μέσω Διαδικτύου. Μπορεί να εισαχθεί από τον αρχικό σχεδιασμό του προϊόντος και να ορίζει την μακροπρόθεσμη στρατηγική τοποθέτηση του στα διαδικτυακά κανάλια (Κοινωνικά Δίκτυα, Μηχανές Αναζήτησης, Ιστοχώρους κτλ) ή να εφαρμοστεί οποιαδήποτε στιγμή σε κάποιο υπαρκτό προϊόν ή υπηρεσία.

  • Ανάλυση και σύνθεση Πολυμέσων (multimedia analysis and synthesis):  Απαρτίζεται από τις τεχνολογίες και τεχνικές για την ανάλυση και επεξεργασία ήχου, εικόνας και video και την δημιουργία νέου πολυμεσικού υλικού. Τα πολυμέσα σε όλες τους τις μορφές  (κείμενο, ήχος, εικόνα και video) συνδέονται άμεσα με το Μάρκετινγκ και αποτελούν σημαντικό εργαλείο της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας.

  • User eXperience (UX) Design: Αφορά το σχεδιασμό διεπαφών σε ιστοχώρους, εφαρμογές για οποιαδήποτε πλατφόρμα (π.χ. Επιτραπέζιοι Υπολογιστές, Κινητά Τηλέφωνα, Έξυπνες Τηλεοράσεις) με πρώτο γνώμονα την θετική εμπειρία για τον χρήστη.

  • Cloud Computing: Απαρτίζεται από το σύνολο των τεχνολογιών του Διαδικτύου για τη διατήρηση μεγάλου όγκου δεδομένων και εφαρμογών. Επιτρέπει στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν εφαρμογές χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση για να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα αρχεία, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκονται.

  • Μοντελοποίηση μη γραμμικών συστημάτων μεγάλης κλίμακας με τεχνικές υπολογιστικής νοημοσύνης.  Τεχνικές ενοποιημένης αναπαράστασης ανόμοιων τύπων δεδομένων.

  • Mobile Computing: Απαρτίζεται από το σύνολο των τεχνολογιών, οι οποίες δίνουν πρόσβαση υπηρεσιών φωνής και δεδομένων σε κινούμενους χρήστες. Επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν εφαρμογές χρήσιμες για τις επιχειρήσεις τους.

Συνεργασίες Εργαστηρίου: Πανεπιστήμιο Πειραιά, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δήμος Ιεράπετρας, Νομός Λασιθίου, Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών.

 

Διευθυντής Εργαστηρίου

Ιωάννης Κοπανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής
E-mail: kopanakis@staff.teicrete.gr  

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι Εργαστηρίου

Στυλιανός Παπαδάκης, Καθηγητής
E-mail: spap@staff.teicrete.gr

Γιώργος Μαστοράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής
E-mail: gmastorakis@staff.teicrete.gr

Κώστας Παναγιωτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής
E-mail: cpanag@staff.teicrete.gr  

Γιάννης Δημοτίκαλης, Επίκουρος Καθηγητής
E-mail: jdim@staff.teicrete.gr

Μάνος Περακάκης, Καθηγητής Εφαρμογών
E-mail: mperakakis@staff.teicrete.gr

Επιστημονικοί Συνεργάτες

Νικόλαος Τριχάς, Επιστημονικός Συνεργάτης, Συμβασιούχος Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης
E-mail: niktrix@hotmail.com

Νικόλαος Πελέκης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Λέκτορας Παν. Πειραιώς
E-mail: npelekis@unipi.gr

Χαράλαμπος Καρανίκας, Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών
E-mail: h.karanikas@gmail.com

Εργαστηριακοί Συνεργάτες

Όλγα Καρτέρη, Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό
E-mail: o.karteri@staff.teicrete.gr

Γιάννης Καπανταϊδάκης, Εργ. Συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης
E-mail: jkapad@staff.teicrete.gr

Μαριάννα Σιγανού, Εργ. Συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης
E-mail: masiganou@hotmail.com

Κων/νος Βασσάκης, Διοικ. Συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης
E-mail: kvassakis@staff.teicrete.gr

 Ιστοσελίδα Εργαστηρίου: www.e-bilab.gr

Facebook Εργαστηρίου

Νέα του Εργαστηρίου